Oko 200 miliona evra ulaganja u vodokomunalnu infrastrukturu u Hrvatskoj

Foto: Ministarstvo zaštite okoline i energetike RH

U Splitu su potpisani Ugovor o dodeli bespovratnih sredstava i Ugovor o sufinanciranju projekta „Poboljšanje vodokomunalne infrastrukture aglomeracije Kaštela – Trogir“. Potpisali su ih 4. oktobra ministar zaštite okoline i energetike dr sc. Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda mr sc. Zoran Đuroković i direktor Vodovoda i kanalizacije d.o.o. Split Tomislav Šuta.

Projekat Kaštela – Trogir sufinansira se iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014 – 2020, gde je Hrvatskoj za vodokomunalne projekte na raspolaganju 1,05 milijardi evra bespovratnih sredstava. Ovaj projekat vredan je 1,43 milijarde kuna (198,2 miliona evra) i obuhvata izgradnju sistema vodosnabdevanja i sistema odvodnjavanja na području grada Kaštela i grada Trogira i izgradnju i nadogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Period trajanja projekta je do decembra 2023. godine. Od navedenih 1,43 milijarde kuna (198,2 miliona evra) ukupni prihvatljivi troškovi iznose 1,15 milijardi kuna (155 miliona evra), od čega 803,2 miliona kuna (108,2 miliona evra) čine EU sredstva. Preostalih 347,8 miliona kuna (46,9 miliona evra) u projektu će osigurati Ministarstvo zaštite okoline i energetike i Hrvatske vode, svako po 139,1 miliona kuna (18,7 miliona evra), i Vodovod i kanalizacija Split sa 69,5 miliona kuna (9,4 miliona evra).

„Stanovnici ovog područja dobiće nakon nekoliko decenija mogućnost da se vodosnabdevanje i odvodnja regulišu na pravi način“, kazao je ministar Ćorić prilikom potpisivanja ugovora, naglasivši kako „sledi mnogo važniji deo posla, a to je početak radova i realizacija projekta“.

Foto-ilustracija: Unsplash (Markus Spiske)

Projektom Kaštela – Trogir na području Splitsko-dalmatinske županije izgradiće se 231 km sistema javne odvodnje i izvesti 8.613 priprema za kućne priključke. Osim toga, izgradiće se 60 km novog sistema javnog vodosnabdevanja, rekonstruirati 65,41 km postojećeg, izvesti 1.640 priprema za kućne priključke, a zatim će se dograditi postojeći uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Divulje i izgraditi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Čiovo.

Takođe, u Splitu je potpisan Ugovor o sufinansiranju građenja vodnih građevina na području opštine Lećevica u vrednosti 16,1 miliona kuna (2,2 miliona evra).

Gradnja vodnih građevina za potrebe vodosnabdevanja opštine Lećevica i Županijskog centra za gospodarenje otpadom u Lećevici će, između ostalog, izgradnjom magistralnih cevovoda, precrpne stanice i rezervoara za vodu, uz rekonstrukciju seoskih puteva, doprineti revitalizaciji tog područja.

Izvor: Ministarstvo zaštite okoline i energetike RH

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti