Unapređenje privredne saradnje između Srbije i Slovenije

Foto: PKV

Predsednik Privredne komore Vojvodine (PKV) Boško Vučurević deo je vojvođanske delegacije koju predvodi potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević na 57. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu „AGRA 2019“ u Gornjoj Radgoni u Sloveniji. U okviru radne posete, vojvođanska delegacija se sastala u utorak, 27. avgusta 2019. godine sa slovenačkom ministarkom poljoprivrede, šumarstva i hrane Aleksandrom Pivec, kao i sa ministrom za ekonomski razvoj i tehnologiju Slovenije Zdravkom Počivalšekom. Sastancima su prisustvovali i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević i predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov, a tom prilikom razgovaralo se o daljem unapređenju saradnje u cilju jačeg povezivanja naših privrednika.

Na sastanku je istaknuto da spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Slovenije u protekle dve godine beleži rast od 33 odsto. Prošle godine je iznosila 1,3 milijarde evra, od čega je vojvođanska privreda učestvovala sa četvrtinom, odnosno sa oko 340 miliona evra. Rast razmene između slovenačke i srpske privrede zabeležen je i u prvoj polovini 2019. godine, a ocenjeno je da susreti slovenačkih i srpskih zvaničnika i povezivanje privrednika doprinose jačem povezivanju u oblasti privrede i ekonomije.

„U bilansu razmene agrara AP Vojvodine sa Republikom Slovenijom u periodu od 2014. godine do 2018. godine, ostvarena vrednost izvoza je bila najveća u 2018. godini i iznosila je 24,8 miliona evra. Vrednost uvoza u posmatranom periodu kretala se od 6,3 do 7 miliona evra“, rekao je Vučurević i dodao da spoljnotrgovinska razmena agrarnih proizvoda beleži suficit u razmeni. U posmatranom periodu vrednost izvoza agrarnih proizvoda je od 2,7 do 3,5 puta veća od vrednosti uvezenih agrarnih proizvoda.

Zvaničnici su na sastancima istakli da je u obostranom interesu da se pojednostave administrativne barijere u cilju, kako kažu, novog rasta spoljnotrgovinske razmene i novih investicija slovenačkih privrednika u Srbiji i obratno.

„Prisutni su brojni ugovori o ulaganju slovenačkog kapitala u AP Vojvodinu, koji se realizuju kako kroz proces privatizacije vojvođanskih kapaciteta, tako i kroz grinfild (greenfield) i braunfild (brownfield) investicije, čime se bitno utiče na privrednu aktivnost, na povećanje izvoza, a samim tim i na proces zapošljavanja vojvođanskih privrednika“, rekao je Vučurević.

Na sastanku je ocenjeno da je zajednički nastup i ponuda proizvoda iz ovog regiona na trećim tržištima u obostranom interesu kada je reč o razvoju turizma. Akcenat u daljoj saradnji biće na agraru i prehrambenom proizvodima, jer je, kako je navedeno, saradnja u tom sektoru nedovoljna u odnosu na potencijal. Saradnja je prepoznata i u sferi digitalizacije u agraru, gde je naša zemlja napredovala, a slovenački partneri pokazali interesovanje za projekte BioSens instituta.

Naredni susret sa slovenačkim zvaničnicima i privrednicima, pre svega iz sektora agrara i prehrambene industrije, zakazan je za 1. i 2. oktobar u Novom Sadu, na Regionalnom poslovnom forumu, koji organizuje Autonomna pokrajina Vojvodina i Skupština evropskih regija u saradnji sa PKV-om, Razvojnom agencijom Vojvodine, Novosadskim sajmom i Evropskom mrežom preduzetništva.

U oviru slovenačkog poljoprivrednog sajma, a na inicijativu ZSV-a, organizovan je i susret vojvođanskih i slovenačkih zadrugara, koji su na okruglom stolu razmenili iskustva u podršci poljoprivredi i zadrugarstvu.

Jedan od akcenata u poslovanju PKV-a je kontinuiran rad na unapređenju saradnje sa regionalnim privrednim komorama u zemljama u okruženju, zbog čega je PKV 2017. godine obnovila Sporazum o saradnji sa Štajerskom gospodarskom zbornicom.

Izvor: Privredna komora Vojvodine

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti