U Japanu otpočeo okrutni godišnji lov na delfine

Bez obzira na to što nas pogled na delfine dok plivaju beskrajnim plavetnilom ispunjava mirom, njihov život je daleko od bezbrižnog kako nam se čini u prvi mah. Oni koji plivaju vodama u blizini gradića Taidži u Japanu su poslednjih dana dospeli u još nepovoljniju poziciju nego inače. Pored plastike, delfini se u tom području od nedavno bore i sa lovcima. Japanci ih namamljuju u uvale kako bi ih ubili u plitkim vodama i prodali njihovo meso, a pojedine jedinke prosleđuju akvarijumima.

Foto-ilustracija: Unsplash (Ibrahim Rifath)

Iako je godišnji lov na delfine u Taidžiju višedecenijska tradicija, međunarodnu pažnju je privukao nakon objavljivanja filma „Uvala“ (2009) koji je 2010. godine osvojio Oskara u kategoriji za najbolji dokumentarac. Uprkos kritikama, Japanci su i ove godine nastavili surovo hvatanje životinja zarad profita.

Sezona lova traje 6 meseci, a u tom periodu je dozvoljeno ubiti ili zarobiti više od 1700 delfina.

Potražnja za mesom je poslednjih godina opala zbog saznanja da ono sadrži visoke količine žive. Lovcima je mnogo isplativije da delfine uhvate žive i prodaju akvarijumima. Ipak, pritisak zajednice da se životinje iz Taidžija ne kupuju raste.

Japanci se suočavaju sa društvenom osudom i zbog lova na kitove koji je Međunarodna komisija za kitolov zabranila 1986. godine.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti