Zrno po zrno – pogača, prepelica po prepelica – bogatstvo

Foto: Fejsbuk printskrin

Stara srpska poslovica “zrno po zrno – pogača” savršeno opisuje put kojim je Nikola Draganić išao od naizgled bezizlazne situacije do danas uspešnog preduzetnika. Kada mu je kuća izgorela, majka ostala invalid, a plata nedovoljna da se namire osnovni troškovi, Draganić je odlučio da nema predaje – proizvodnja hrane delovala mu je kao siguran biznis, pa je sa suprugom pokrenuo farmu prepelica, a na sve to ubrzo je dodao i proizvodnju malina.

U njegovom jatu danas se nalazi 6.000 prepelica raspoređene na šest lokacija – četiri u Srbiji i dve u Crnoj Gori, a osim zdravih prepeličjih jaja, u prodaji su još i pilići, meso od prepelice, kavezi i inkubatori.

Ipak, “u zlu se ne ponizi, u dobru ne uzvisi”, kaže druga narodna poslovica, pa Nikola upozorava da sa prvim stečenim novcem treba oprezno rukovati, a umesto rasipanja na trenutna zadovoljstva, najbolje je uložiti u proširenje biznisa.

“Deo zarade uvek izdvajam za nove investicije. Izdvajajući deo zarade od prepelica kupio sam zemlju i na 20 ari posadio maline. Prve godine ulaganja su najveća, a rod najmanji. Rodilo mi je dve tone. Isplatio sam uloženo i ostalo mi je 1.000 evra kad smo voće prodali. Sada imam 40 ari. Neće zaraditi samo onaj ko bi da plati da mu sve drugi radi u malinjaku, a on sedi i gazduje.”, otkriva Draganić put do uspeha.

On je primer da rešenja ima za sve, čak i kada je otkupna cena maline loša. Umesto da po mizernoj ceni proda voće i zaradi svega 60.000 dinara, Nikola je odlučio da uloži dodatan trud te je malinu preradio u sok, džem i likere, zaradivši tako 6.000 evra.

Uspešan biznis mora ići u korak sa svetskim trendovima, a našem domaćinu ni kriptovalute nisu strane. Kako je po struci diplomirani ekonomista, pratio je informacije o kriptovalutama gledajući na njih ne kao na novac, već kao na dobru investiciju.

“Moj stav je da je kriptovaluta dobra investicija, a ulaganje u poljoprivredu, odnosno u proizvodnju hrane, pametna investicija. Tim pre pametna jer pričamo o zdravoj hrani. Uveo sam u svoj posao kriptovalutu da bih spojio dobru i pametnu investiciju. Farma Draganić je uvela plaćanje kriptovalutama i to će, za sada, biti Bitcoin i Ether. Za jedan Ether može da se započne biznis sa prepelicama. Da je neko decembra prošle godine kupio jedan Ether koji je vredeo 500 dolara, danas bi mogao da ga zameni za 720 prepelica sa svom dodatnom opremom, gde je očekivana mesečna zarada oko 600 evra od prodaje prepeličjih jaja.”, objašnjava računicu Draganić.

Foto: Fejsbuk printskrin

Na sve to, Nikola je među retkima koji zapošljavaju bivše osuđenike, znajući kako je to kada ste u bezizlaznoj situaciji. Šansa bivših osuđenika da nađu posao skoro je ravna nuli, mada na farmi Draganić inkubatore uspešno pravi baš jedan takav majstor.

Osim pilića, u inkubatoru ove uspešne farme sazrevaju mnoge inovativne ideje, mada Draganić u šali kaže da nije pametno otkrivati ih unapred da ga konkurencija ne bi preduhitrila.

I za kraj,  svima onima koji bi da “uplove” u sopstveni biznis, ali oklevaju zbog teših životnih okolnosti, Nikola poručuje da za ulazak u preduzetništvo nije potrebna ni mladost ni mnogo para jer se preduzetnik može postati čak i kada je čovek u nevolji i deluje da nema izlaza.

“Čovek i nevolju – bolest, gubitak posla, čak i požar, može da okrene u svoju korist. Nikad nije sve izgubljeno.”, zaključuje Draganić.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti