Zrenjanin dobija pijaću vodu u junu sledeće godine

voda cleanwateraction.org

Direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ iz Zrenjanina gospodin Goran Tajdić u intervjuu za RTV izjavio je da će građani Zrenjanina dobiti pijaću vodu u junu 2016. godine.

On je istakao da se početkom sledeće nedelje očekuje početak radova na izgradnji pristupnog puta i rezervoara za pijaću vodu, a sredinom januara će početi građevinski radovi. Naveo da bi radovi trebalo da budu završeni u roku od tri meseca, nakon čega se očekuje implementacija opreme.

Gospodin Tajdić je dodao da je razlog za odlaganje radova kompleksnost investicije, odnosno zbog zatvaranja finansijske konstrukcije i obaveza koje je moralo da ispuni JKP „Vodovod i kanalizacija“ i izvođači radova.

Podsetimo, sredinom marta 2015. godine započela je realizacija projekta za prečišćavanje vode u Zrenjaninu prikupljanjem potrebne dokumentacije za izgradnju postrojenja za prečišćavanje pijaće vode. Tada je direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ iz Zrenjanina gospodin Goran Tajdić istakao da italijanska kompanija „Gruppo Zilio“ ima obavezu da najpre uradi građevinski projekat nakon čega se može krenuti u realizaciju projekta vrednog 6,5 miliona evra. On je dodao da će u prvoj fazi projekta biti obezbeđen sedimentacioni tank, zatim tank flokulacije za smanjenje organske materije, a primenjivaće se hlor dioksid, dok će se ultrafiltracija obavljati preko cevastih membrana. U drugoj fazi prečišćavanja biće uključeni sudovi za tretman bora i filteri za smanjenje arsena i natrijuma, a postupak se završava reverzibilnom osmozom. Naveo je da će kapacitet postrojenja biti devet miliona kubika vode godišnje, kao i da je ugovorom predviđena godišnja potrošnja 6,5 miliona kubika.

Inače, prvi tender za prečišćavanje pijaće vode u Zrenjaninu raspisan je u septembru 2014. godine, a Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki početkom decembra prošle godine poništila je tender zbog povrede prava potrošača. Drugi tender za prečišćavanje pijaće vode u Zrenjaninu raspisan je sredinom decembra 2014. godine, a jedina kompanija koja se prijavila je kompanija „Gruppo Zilio“ iz Italije.

Sandra Jovićević

foto: cleanwateraction.org

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti