ZNAČAJ I PRIMENA ESG PRINCIPA U SEKTORU POSLOVNOG PROSTORA

Foto: Novaston

Kompanija Novaston aktivnosti iz oblasti Environmental, Social and Governance (ESG), planira i usklađuje sa svojim opštim ciljevima. Nedavno su objavili i Vodič za razvoj nekretnina: primer poslovni prostor, na kojem su radili zajedno sa advokatskom kancelarijom Gecić Law.

Mia Zečević, generalna direktorka kompanije Novaston, kaže da je u okviru vodiča celo poglavlje posvećeno upravo ESG principima, njihovom značaju i primeni, kada je u pitanju sektor poslovnog prostora.

,,Vodič je moguće besplatno preuzeti sa našeg sajta, kao i sa sajta advokatske kancelarije, na raspolaganju je na oba jezika (srpskom i engleskom). Ovim smo želeli da kao društveno odgovorna kompanija pružimo doprinos boljem razumevanju ESG pojma i principa i olakšamo investitorima ceo proces kada se odluče da investiraju u poslovni prostor’’, ističe Zečević.

U FOKUSU:

O tome kako vidi ulogu i razvoj ESG-a u ovoj kompaniji, kao širem poslovnom okruženju u godinama koje dolaze, Mia Zečević kaže da ESG principi više nisu stvar trenda i izbora, već je njihova implementacija u svim sferama poslovanja ključni faktor i neophodnost za sve kompanije, a uskoro će biti nužnost za sve koji žele da posluju sa drugim kompanijama kada je u pitanju tržište EU.

,,Sve banke, posebno evropske vide implementiranje ovih principa kao imperativ, što se pokazuje i podsticajima koje dobijaju od EU. Ove godine većina banaka će praviti screening – šta je u njihovim portfolijima green, koji projekti odgovaraju ESG standardima, koji zadovoljavaju uslove dobijanja energetskog pasoša, koji ispunjavaju standarde za LEED i BREEAM sertifikate i za koje kategorije. One kompanije čiji projekti nisu usklađeni sa ESG standardima imaće drugačiju procenu rizika, teže će moći da se zaduže, dobiju razvojni kredit ili razvojnu investiciju’’, objasnila je Zečević.

Što se tiče Novaston platforme, počeli su da rade na strategiji uvođenja ESG principa u poslovanje. Ova kompanija se pre svega bavi pružanjem usluga, tako da su već uveliko u toku sa svim i u skladu sa situacijom, savetuju klijente i investitore kako da primenjuju ESG principe, pre svega u pogledu gradnje objekata ili primene ovih principa u okviru postojećih objekata.

Uloga Novastona kao renomirane kompanije, u jednu ruku, jeste i da edukuje klijente, kao i zaposlene, da pokreće inicijative i da ukazuje na važnost primene svih ovih principa u poslovanju, kako bi ono bilo održivo i skalabilno.

Novaston

Tekst je objavljen u Magazinu Energetskog portala OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti