Zeleno orijentisan biznis

Foto: Eko Step Pellet

Pelet proizveden u fabrici Eko Step Pellet ima nisku emisiju CO2 gasova, sadrži minimum vlage, a pepeo pri sagorevanju je ispod 1,2 odsto, što je u nivou evropskog standarda A2, sa tendencijom ka A1. Pritom, proizvodi se od sirovina 100 odsto domaćeg porekla i to od bukve iz strogo kontrolisanih izvora. Zbog visokog kvaliteta nosioci su žiga Čuvarkuća, što bi kupcima trebalo da bude jedna od najvećih preporuka.

Ipak, s obzirom na veliko crno tržište i uvoz nesertifikovanog peleta po nižoj ceni, domaći proizvođači peleta našli su se u velikom problemu. Kako država može da pomogne da se ovaj problem reši i kako više podstaći građane da se sa uglja, nafte ili drva preorijentišu na kotlove na pelet, pitali smo Jadranku Stepanović, vlasnicu Eko Step Pellet-a, koja se ekoloških standarda u poslovanju ne odriče ni kao vlasnica hotela Ramonda na Rtnju.

EP:  Koliki je značaj peleta za zaštitu životne sredine i energet-sku efikasnost?

Jadranka Stepanović:  Naša orijentisanost prema zaštiti životne sredine je neupitna. Eko Step Pellet je odličan primer korišćenja biomase kao energenta i proizvodnje peleta uz primenu najviših standarda zaštite životne sredine. Proizvodimo pelet od sečke ogrevnog drveta bukve, bez dodataka drugog drveta i primesa, što ga svrstava u red visokokaloričnih i visokokvalitetnih ekoloških energenata. Pelet proizveden u ovoj fabrici ima nisku emisiju CO2 gasova, sadrži minimum vlage, a pepeo pri sagorevanju je ispod 1,2 odsto. Pelet je proizveden od sirovina 100 odsto domaćeg porekla. Ono što je važno za zaštitu životne sredine, pre svega šumskih kapaciteta, jeste činjenica da Eko Step Pellet ima potpisan desetogodišnji ugovor sa JP Srbijašume, te se bukva za proizvodnju našeg peleta nabavlja samo iz strogo kontrolisanih izvora. Bukva koja stiže u našu fabriku je planski sečeno drvo, kako bi se pošumljavanjem, odnosno sadnjom novih mladica, konstantno obnavljale šume u Srbiji.

EP:  Koliki je kapacitet fabrike u Petrovcu na Mlavi? Koliko ljudi zapošljavate?

Jadranka Stepanović:  Instalirani kapaciteti proizvodne linije su 5 tona peleta na sat, a potencijal fabrike može dostići 35.000 tona na godišnjem nivou. Fabrika zapošljava 43 vrednih i motivisanih ljudi, koji čine porodicu Eko Step Pellet. Posebno smo ponosni na naših pet koleginica, koje u saradnji sa ostalim kolegama, čine sve da pobiju stereotipe vezane za rodnu ravnopravnost. Svi smo mi jedan veliki-mali tim, spreman za ozbiljne izazove i uspehe.

EP:  Sa kojim izazovima i problemima se proizvođači peleta ove godine suočavaju?

Foto: Eko Step Pellet

Jadranka Stepanović:  Ono što je trenutno najveći problem u proizvodnji peleta jeste veliki poremećaj na tržištu električne energije u Srbiji, ali i u celoj Evropi. Naime, cena kilovata električne energije je u poslednjih nekoliko meseci skočila naglo, a samim tim uzrokovala i povećanje proizvodne cene sirovina koje koristimo za proizvodnju peleta. Povećanje cena sirovina podrazumeva cenu drvnih sortimenata (u našem slučaju, bukve), folije za džakove i streč folije. Dodala bih samo da podržavamo predlog Marka Čadeža, predsednika Privredne komore Srbije da Ugovori koje imamo sa EPS snabdevanjem nastave da važe po ranije ugovorenim cenama još 120 dana, dok se ne vidi kakva će situacija biti na evropskom i svetskom tržištu! To bi bio spas za industriju, kao i za krajnje potrošače peleta! Još jedan problem je činjenica da, iako je izgradnja solarnih elektrana i vetroparkova u ekspanziji, njihova proizvodnja struje ne može još uvek da odgovori na velike zahteve tržišta. Dugoročno gledano, jačanje kapaciteta EU za obnovljivu energiju verovatno će pomoći bloku da zadovolji potražnju za čistim i jeftinim izvorima energije. Ali zbog sistema marginalnog tržišta i sve dok se ne razviju velike baterije za skladištenje obnovljive energije kada su vremenski uslovi nepovoljni, zemlje EU nastaviće da se suočavaju sa sličnim situacijama. Drugi problem za proizvođače peleta predstavlja crno tržište peleta kao i uvoz nesertifikovanog peleta. Niska cena peleta neproverenih proizvođača uzrokuje nepoverenje u domaće proizvođače peleta. Niska cena peleta ne garantuje ujedno i kvalitet i gorivnu moć istog. Dalje, kupovina nesertifikovanog peleta uzrokuje kupcima probleme sa pećima za pelet koje koriste. Eko Step Pellet, kao nosilac nagrada Najbolje iz Srbije 2019. i žiga Čuvarkuća, garantuje kvalitet peleta koji proizvodi, te kupci svakako mogu da imaju puno poverenje u odnos cene i kvaliteta.

Intervju vodila: Danijela Isailović

Tekst u celosti možete pročitati u Magazinu Energetskog portala RECIKLAŽA.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti