Zeleni(ji) i Obilićev venac

Zeleni i Obilićev venac, dve važne tačke srpske prestonice, postaju zaista sve zeleniji.

Foto: MT-KOMEX

U budućnosti se očekuje da na Zelenom vencu „nikne“ prva zelena građevina на mestu nekadašnje zgrade Beobanke. U odnosu na ostatak višespratnica u Beogradu planirani poslovno-ugostiteljski soliter imaće fasadu od živog ruha, a raznovrsno rastinje posađeno u vertikalnim baštama poboljšaće mikroklimu u ovom delu grada. Planira se i ugradnja sistema za sakupljanje kišnice, solarnih panela i vetrogeneratora za proizvodnju struje.

Na  samo  pet  minuta  hoda  od  ovog  budućeg  arhitektonskog  dostignuća,  na  parkingu Zeleni Venac realizovan je projekat nastao na principima alternativne proizvodnje energije što će unaprediti život u ovom kvartu. Na krovu javne garaže na adresi Kraljice Natalije 13 instalirano je 115 polikristalnih solarnih panela sa aluminijumskom potkonstrukcijom. Od fotonaponskih modula na godišnjem nivou očekuje se proizvodnja do 32 hiljade kWh. Parking će upotrebljavati proizvedenu električnu energiju za sopstvenu  potrošnju, čime će se smanjiti opterećenje mreže i eksploatacija fosilnih goriva, uz nultu emisiju ugljen-dioksida. Osim toga, korišćenjem potpuno besplatne i neograničene sunčeve energije uštedeće se novčana sredstva.

Foto: MT-KOMEX

Solarna elektrana je izgrađena u sklopu rekonstrukcije garaže koja je sada modernizovana i gde su primenjene savremene tehnike osvetljenja, a radove su sproveli Termomont d.o.o. iz Beograda, kao glavni izvođač i projektant solarne elektrane na Zelenom vencu, i MT‑KOMEX d.o.o. iz Beograda, kao podizvođač. Projekat je finansiran iz budžeta Grada Beograda za potrebe JKP Parking servis.

U dvadeset i prvom veku, kada klimatske promene preteći lebde u vazduhu u obliku štetnih gasova, vrlo je značajan zaokret ka čistim, obnovljivim resursima energije. Pohvalno je kada korake u tom smeru čini javno preduzeće. Saborce u svom cilju i društveno-odgovornom poslovanju uvek će pronaći u preduzeću MT‑KOMEX.

Ovo  beogradsko  preduzeće  sa  višedecenijskim  iskustvom  u  oblasti  mašinstva  i  zavarivanja,  u  prethodnih  sedam godina obogatilo je svoju izvođačku delatnost oblašću obnovljivih energetskih izvora.

Prateći svetske trendove, zaposleni u MT‑KOMEX-u prošli su kroz niz obuka i specijalizacija za izvođenje montažnih, građevinskih i  instalaterskih  radova. U proteklom periodu učestvovali su u brojnim projektima konstrukcije malih hidroelektrana, gasnih i solarnih elektrana. Inženjeri MT‑KOMEX-a su obučeni i sertifikovani za izgradnju solarnih  elektrana.  Do  sada  se  naziv  ovog  preduzeća  pojavio  u projektima  9  izgrađenih  solarnih  elektrana  ukupne snage od gotovo 2,5 MW.

Hvatajući korak sa savremenim tokovima, kompanijsko rukovodstvo odvažilo se i na aktivnosti podrške uvođenja električnih vozila na putevima Srbije i na razvoj primene njihovih punjača. Inženjeri MT‑KOMEX-a osposobljeni su da instaliraju punjače, kako u manjim stambenim i poslovnim jedinicama, tako i u većim objektima sa zahtevnijom infrastrukturom. Rezultati strateškog partnerstva sa kompanijama Schneider electric i ABB, dva  globalna lidera u proizvodnji punjača za elektromobile, nisu izostali. MT‑KOMEX je instalirao punjače za sporo i srednje brzo punjenje u prodajnom salonu automobila BMW, u centrali ProCredit banke i na parkiralištu robne kuće IKEA.

Svoje vešte prste inženjeri preduzeća umešali su i u postavljanje punjača u javnoj garaži Obilićev venac u Beogradu, koja je prva u Srbiji svojim korisnicima ponudila punjenje vozila na električni pogon što je takođe realizovano u sklopu rekonstrukcije ove garaže koju je izveo stručni tim preduzeća Termomont.

Priredila: Jelena Kozbašić

Tekst je prvobitno objavljen u Magazinu Energetskog portala pod nazivom ODRŽIVI RAZVOJ, marta 2018.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti