Zaštita biodiverziteta i izveštavanje u BiH

Foto: fbihvlada.gov.ba
Foto: fbihvlada.gov.ba

S ciljem nastavka saradnje u oblasti zaštite biodiverziteta, održan je sastanak predstavnika GIZ-a i Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Sastanku su prisustvovali federalna ministarka okoliša i turizma Edita Đapo i pomoćnik ministarke za okoliš Mehmed Cero, a uime GIZ-a direktorica Ureda za BiH i Crnu Goru Brigitte Heuel-Rolf, voditeljka sektorskog fonda ORF-BD Gabriele Wagner i projekt menadžer Azra Velagić-Hajrudinović.

Razgovarano je o aktivnostima i rezultatima projekta “Regionalna mreža za upravljanje informacijama o biodiverzitetu i izvještavanje”, koji je u završnoj fazi realizacije, kao i o nastavku saradnje i sprovođenju aktivnosti s ciljem unapređenja stanja u oblasti zaštite prirode i postizanja međunarodnih i evropskih ciljeva u ovoj oblasti.

U okviru ovog projekta urađena je procena početnog stanja u oblasti upravljanja informacijama o biodiverzitetu i izveštavanju u Bosni i Hercegovini i jugoistočnoj Evropi, pripremljen je Priručnik za upravljanje informacijama o biodiverzitetu i izvještavanje u jugoistočnoj Evropi, i pokrenuta izrada baze podataka (liste) endemskih vrsta.

Novi planirani projekat bi predstavljao nastavak dosadašnjih aktivnosti usmerenih na uspostavljanje i održivo upravljanje informacionim sistemom za biodiverzitet, saopšteno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti