Zeleni klimatski fond akreditovao GIZ

derZeleni klimatski fond (Green Climate Fund) je akreditovao GIZ kao organizaciju koja će sprovoditi njene projekte. GIZ sada može da aplicira kako bi fond finansirao njegove projekte u ukupnoj vrednosti od 250 miliona dolara.

“Srećna sam da je GIZ akreditovan, na ovaj način ukazano nam je priznanje iskustva koje smo godinama sticali širom sveta u oblasti klimatskih promena i mitigacije.- rekla je Tanja Guner predsedavajuća u upravnom odboru GIZ-a. „Ovaj ključni fond u internacionalnom finansiranju, će nam omogućiti da sprovedemo više projekata iz oblasti mitigacije i klimatskih promena.”

Zajedno sa zainteresovanim državama partnerima GIZ će pripremiti projekte za fond, na primer u Africi, Aziji i Latinskoj Americi. Projekti će imati za cilj da unaprede lokalne aktivnosti iz domena mitigacije i da podrže stanovništvo u u prihvatanju uticaja klimatskih promena.

Zeleni klimatski fond su osnovale 194 države na Konferenciji o klimatskim promenama u Kankunu. Ovaj fond obezbeđuje sredstva za projekte iz oblasti klimatskih promene u zemljama u razvoju kako u cilju smanjenja emisija ugljen dioksida, tako i u pružanju podrške stanovništvu da private posledice klimatskih promena.

Izvor: giz.de

Vesna Vukajlović

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti