Zelene Igre malih zemalja Evrope u Crnoj Gori

Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Crnogorski olimpijski komitet i UNDP potpisali su Sporazum o saradnji Sporazum o saradnji povodom realizacije programa zelenih Igara malih zemalja Evrope, čiji je Crna Gora domaćin od 27. maja do 1. juna ove godine Ugovor je simbolično potpisan 22. aprila, na Dan planete Zemlje.

Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, istakao je zadovoljstvo što će Crna Gora kroz sport promovisati očuvanje životne sredine, naglasivši da veliki sportski događaji imaju velikog uticaja na okolinu.

Tada je povećana potrošnja energije i vode, stvaraju se velike količine otpada, povećava gužva u saobraćaju, zagađuje se vazduh i voda. Upravo zato zelene igre malih zemalja Evrope posvećene su misiji da budu inkluzivne, ekološke i održive, naveo je Radulović.

„Između ostalog, to znači da će tokom trajanja igara biti postavljene kante za selekciju otpada, organizovan kolektivni prevoz sportista i osoblja kako bi se smanjilo zagađenje prirode i karbonski otisak, dok će se igre održati bez upotrebe plastike u bilo kom vidu. Umesto plastičnih flaša sportisti će koristiti termose za vodu napravljene od prirodnog materijala. Takođe, imamo priliku da ugostimo 450 volontera iz stranih zemalja, koji će raditi sa nekoliko stotina volontera iz Crne Gore. Ovaj sportski događaj posebna je prilika za promociju crnogorske lepote, budući da će gledaoci širom Evrope i sveta biti u prilici da vide prenos igara. Osim prirodnih lepota, Crna Gora na ovaj način sebe kandiduje kao zemlja kadra da bude organizator događaja ozbiljnih organizacionih izazova“, istakao je Radulović.

Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Daniela Gašparikova, kazala je da je „jedan od pristupa UNDP da preko uticaja pop kulture kod mladih ljudi probudi svest i pokrene promenu. To znači ne samo edukovati mlade ljude o uzrocima i efektima klimatskih promena već i dati podršku konkretnim aktivnostima, kao sto su – podška u organizaciji i ozelenjavanju najpopularnijih crnogorskih muzičkih festivala i sportskih događaja tako da to postane standard, a ne izuzetak.

Partnerstvo koje danas krunišemo sporazumom ima za cilj da sinergetski odnos održivosti i sporta na predstojećim Igrama malih država Evrope, postane model za organizaciju budućih sportskih događaja u skladu sa standardima životne sredine. Tako ćemo tako pokazati da se karbonski otisak može minimizirati tokom ovih igara ali i na svim budućim sportskim događajima sličnog obima.“

Najveće takmičenje koje će Crna Gora u svojoj novijoj istoriji organizovati, ugostiće takmičare iz osam evropskih zemalja sa manje od milion stanovnika. Tako će Crnu Goru posetiti sportisti iz Lihtenštajna, Kipra, Islanda, Monaka, Luksemburga, Andore, Malte i San Marina.

Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Predsednik COK-a Dušan Simonović, naglasio je da ,,pored toga što će Crna Gora prvi put biti domaćin jednog multi-sportskog takmičenja, koje će okupiti oko dvije hiljade učesnika – sportista, trenera, službenih lica, predstavnika nacionalnih olimpijskih komiteta i novinara, Igre malih zemalja biće značajne i po tome što će se organizovati uz poštovanje najviših ekoloških standarda. Crnogorski olimpijski komitet donio je program ,,Zelene igre”, u skladu sa strategijom i jasnim opredeljenjem olimpijskog pokreta da se kroz sport, a posebno organizaciju sportskih događaja promoviše održivost i zaštita životne sredine.

To znači da će se Igre organizovati u skladu sa načelima Strategije Međunarodnog olimpijskog komiteta o održivosti i zaštiti životne sredine, kao i na strategiji Ministarstva održivog razvoja i turizma i Vlade Crne Gore.

Pod sloganom ,,Prirodno je biti fer” izradili smo i uputstvo za organizaciju sportskih takmičenja, koje je neophodno ispoštvati kako bi se organizovala i održala bez negativnog uticaja na životnu sredinu’’, zaključio je Simonovic.

Nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji, rganizovana je sadnja drveća ispred Sportskog centra Morača u Podgorici, prisustvu zamenice gradonačelnike Slađane Vujačić i zvaničnika UNDP, Ministarstva održivog razvoja i turizma i Crnogorskog olimpijskog komiteta. Sadnja drveća organizovana je istovremeno i u Budvi, Tivtu i na Cetinju u prisustvu gradonačelnika i predstavnika organizatora Igara malih zemalja Evrope – Crna Gora 2019.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti