Zelena ekonomija i novi zakonodavni okvir

Danas je u Beogradu održana panel diskusija „Zelena ekonomija i novi zakonodavni okvir“. Ovaj događaj je organizovao Danas Conference Centar uz institucionalnu podršku Ambasade SAD, GIZ-a i Privredne komore Srbije. Bilo je reči o preveziđenosti Zakona koji je donet 2009. godine i kojim je regulisana ova oblast. Najavljena je promena Zakona o zaštiti životne sredine i Zakona o upravljanu otpadom. Učesnici su govorili o ulozi lokalne samouprave u razvoju reciklažne industrije. Prisutnima su se obratili gospodin Aleksandar Vesić, pomoćnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine, gospodin Filip Radović direktor Republičke agencije za zaštitu životne sredine, gospodin Zoran Jakovljev projekt menadžer GIZ Impact projekta, gospodin Dušan Vasiljević konsultant GIZ Impact projekta i gospodin Siniša Mitrović samostalni savetnik PKS za domaće i EU propise o zaštiti životne sredine.
– Danas u 13h biće održan odbor Vlade, gde će se raspravljati o izmenama Zakona o upravljanu otpadom i Zakona o zaštiti životne sredine. Uskoro ćemo doneti  nove zakone. Mi do 2018. godine treba da implamentiramo kompletnu EU regulativu, ali mora se reći da lokalna samouprava kod nas ne poštuje u dovoljnoj meri planove o upravljanu otpadom- rekao je gospodin Vesić. – Pregovori o Poglavlju 27. će sigurno dugo trajati, ali svakako treba da započnu početkom sledeće godine. Pored lokalne samouprave, indistrija je jak učesnik u ovom procesu. Treba regulisati da otpad više nema status otpada već da postane sirovina. Transport i promet otpada su takođe strogo regulisani u EU, što moramo i mi usvojiti.

Direktor Republičke agencije za zaštitu životne sredine, gospodin Filip Radović istakao je da je EU još 2007. godine prepoznala „Zelenu“ ili „Cirkularnu“ ekonomiju kao važnu tačku. -Mi moramo videti gde je Srbija odmakla u Waste Managementu, i učiniti sve da unapredimo tu oblast. Biće doneti novi Zakoni i osnovan novi Fond za zaštitu životne sredine, a samim tim biće moguće otkloniti sivu zonu u reciklažnoj industriji jer veliki je broj nelegalnih deponija, i uopšte se ne zna koliko otpada se na njima nalazi. Uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške, Agencija je uvela novinu i organizovala obuku za sve koji otpad proizvode. Osmišljen je obrazac uz pomoć kojeg se vrši monitoring distribucije otpada.
Zoran Jakovljev , projekt menadžer GIZ Impact projekta predstavio je projekat „ Upravljanje otpadom i otpadnim vodama u opštinama“ Impact 2.
– Značajno je da se u svetu već dugo podržava „Cirkularna“ ekonomija gde se ne koriste samo novi resursi već se produžava život proizvodima i na kraju se recikliraju. Tako ćemo uštedeti prirodne resurse i smanjiti zagadjenja. Otpad prestaje da bude otpad, već postaje nova sirovina.

Vesna Vukajlović

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti