Završnica projekta „Jedno drvo za jednog ratnika“

Foto: JP Srbijašume

Svečanom sadnjom sedam sadnica hrasta u Arboretumu Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu projekat „Jedno drvo za jednog ratnika“ ulazi u svoju završnicu.

Počasnih sedam sadnica posadili su: ministarka pravde Nela Кuburović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević, v.d. direktor JP „Srbijašume“ Igor Braunović, direktor Uprave za upravljanje oduzetom imovinom Milan Stevović, dekan Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu dr Ratko Ristić i rukovodilac Projekta Zvonimir Baković iz JP „Srbijašume“.

Ministarka Кuburović je istakla da je pored sećanja na herojske žrtve srpskog naroda,

Projekat imao za cilj i očuvanje životne sredine, kao i širenje svesti građana o značaju pošumljavanja.

– Zahvaljujući ovom projektu, sanirana su mnoga klizišta, zasađeno više od 700 hektara šume na 250 lokacija širom Srbije, izjavila je Nela Кuburović i podsetila da je više od 2000 lica lišenih slobode iz 21 ustanove za izvršenje krivičnih sankcija učestvovalo u sadnji drveća u okviru ovog Projekta, što je doprinelo njihovoj resocijalizaciji.

Ministarka Кuburović izrazila je veliku zahvalnost Šumarskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, JP „Srbijašume“, kao i Ministarstvu odbrane, s obzirom na to i da su i vojnici učestvovali u realizaciji projekta.

VD direktor JP „Srbijašume“ Igor Braunović zahvalio je svima koji su učestvovali u projektu „Jedno drvo za jednog ratnika“ i podsetio na velike žrtve „koje je Srbija kroz istoriju položila za mir i slobodu“ i dodao da „vreme koje je pred nama zahteva da to i sačuvamo“.

Po završetku sadnje ministarka Nela Кuburović uručila je učesnicima projekta plakete u znak zahvalnosti.

Nakon svečane sadnje ovih sedam sadnica projekat „Jedno drvo za jednog ratnika“ ulazi u svoju završnicu.

Sadi se još uvek na sedam lokacija širom Srbije sve dok se ne dostigne cilj – 1.300.000 posađenih sadnica u sećanje na isto toliko rodoljuba stradalih u Prvom svetskom ratu.

Obeležavanje sto godina od početka Prvog svetskog rata (1914 -1918) počelo je 2014. godine kada je Ministarstvo pravde – Uprava za izvršenje krivičnih sankcija u saradnji sa JP „Srbijašume“ i Šumarskim fakultetom Univerziteta u Beogradu – pokrenulo širi društveni projekat pošumljavanja u Srbiji uz angažovanje lica lišenih slobode.

Projekat je ujedno imao za cilj da kod lica lišenih slobode podstakne osećaj njihove korisnosti u društvu, a ovakav vid njihovog angažovanja je u skladu je sa novim tendencijama u sistemu izvršavanja krivičnih sankcija – rad u javnom interesu – koji se izriče za lakša krivična dela i prekršaje.

Ekološki cilj projekta je povećanje površina pod šumama i to ima neprocenjiv značaj za očuvanje životne sredine, čiji kvalitet direktno zavisi od stepena šumovitosti.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti