Puštena u rad trafostanica „Preljina“ u industrijskoj zoni kod Čačka

Foto: Elektroprivreda Srbije

V. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“ Milorad Grčić pustio je u rad trafostanicu 35/10 kV „Preljina“ u industrijskoj zoni kod Čačka, u koju je do sada uloženo više od 160 miliona dinara.

On je naglasio da je puštanje u rad ove trafostanice veoma važno jer se u ovoj industrijskoj zoni gradi fabrika „Forverk“ za koju je položen kamen temeljac u julu ove godine.

– Trenutno su u finalnoj fazi pregovori za početak izgradnje još jedne fabrike, a radna mesta, industrija, infrastruktura, preduslovi su za bolji život kako ljudi ne bi razmišljali o migracijama, rekao je Milorad Grčić i dodao da EPS na taj način daje doprinos kako politici države, tako i gradu Čačku. Ova trafostanica doprineće stabilizaciji napojne mreže i za nekoliko okolnih sela. Planiramo da izgradimo još dve važne trafostanice i obnovimo niskonaponsku mrežu.

Grčić je rekao da je, kako bi bilo koja fabrika bila izgrađena, ili bilo koji privredni subjekt mogao da radi, potrebna infrastruktura, a najvažniji faktor je napajanje električnom energijom. Zato je važno da se infrastrukturni objekti modernizuju, grade nove trafostanice i napojna mreža. Izgradnja nove trafostanice „Preljina“ koštaće ukupno 1,5 miliona evra.

– U planu je da zamenimo sve stubove, završen je tender za nabavku drvenih i betonskih bandera i u Zapadnoj Srbiji urađen je značajan deo posla što se toga tiče, rekao je prvi čovek EPS-a i podvukavši da nastavljaju taj posao i dalje. U Čačku smo uradili značajan deo posla, promenjen je veliki broj stubova, a nastojaćemo da zamenimo što veći broj bandera i promenimo kompletnu niskonaponsku mrežu.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović zahvalio je predstavnicima EPS-a na izgradnji ove trafostanice, prve posle 29 godina koja se te snage gradi u Čačku. Ova TS izgrađena je za manje od sedam meseci i doprineće stabilnom napajanju okolnih sela, kao i fabrike koja je u izgradnji, ali i naredne koja će se graditi. V. d. direktora EPS-a razgovarao je i sa Vesnom Stambolić, predsednicom opštine Lučani, kao i sa Radovanom Ilićem, direktorom Industrijskog kombinata „Livnica“.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti