Završeni generalni projekti za MHE „Vršuma“ i „Stupa“

rekaDruštvo sa ograničenom odgovornošću „Ideal Energy“ iz Tutina odabrani je potencijalni investitor za male hidroelektrane „Stupa“ i „Vršuma“ na reci Reka u slivu Ibra u Tutinu. Ovo preduzeće dobilo je lokalitete za dve MHE u Tutinu na prvom Javnom pozivu za dodelu lokacija za izgradnju malih hidroelektrana, a koje je raspisalo Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine 19. februara prošle godine.

Trojni memorandum o razumevanju između investitora „Ideal Energy d.o.o.“, opštine Tutin i Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine potpisan je 26. jula 2013. godine, a njime se investitor obavezao da će u roku od šest meseci ispitati mogućnost realizacije projekta, podneti generalni projekat i zahteve za sve potrebne dozvole Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

Direktor i vlasnik ovog preduzeća gospodin Ismet Dedeić, u razgovoru za Energetski Portal, izjavio je da je izrada projektne dokumentacije i generalnog projekta koji radi „Art build d.o.o.“ iz Crne Gore u toku, a da se uskoro očekuje i podnošenje dokumentacije ministarstvu. On je rekao i da trenutno pregovara sa izvođačima radova iz Kuršumlije i Subotice.

Prema rečima Ismeta Dedeića, vrednost jedne male hidroelektrane će biti između 650 i 800 hiljada evra, u zavisnosti od njene snage. MHE „Vršuma“ će imati snagu oko 240kW, dok će snaga MHE „Stupa“ biti oko 310kW.

Ovo su samo neke od 20 dodeljenih lokacija za izgradnju MHE u Tutinu, od čak 54 potencijalnih lokacija sa prvog Javnog poziva. Jedna od njih je MHE „Krona“ na reci Vidrenjak u slivu Ibra koja treba da bude izgrađena do kraja godine.

S.J.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti