Završena deseta akcija „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini”

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, zajedno sa potpredsednikom Mihaljem Njilašom, uručio je juče nagrade najuspešnijim vaspitno-obrazovnim institucijama u okviru programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini” za 2018/2019. godinu.

Foto: Autonomna Pokrajina Vojvodina

Reč je o programu Pokrajinske vlade, koji se realizuje deset godina, s ciljem da se u vrtićima, školama i lokalnim zajednicama širom Vojvodine podigne svest i lična odgovornost za svoju okolinu od najmlađih dana.

Potpredsednik Milićević je naglasio da impresivne brojke govore o tome šta je sve postignuto kroz ovu akciju u protekloj deceniji.

„Stotine škola i obrazovnih institucija širom Vojvodine učestvovalo je godinama unazad u ovoj akciji, a u ovoj jubilarnoj godini postignuti su i najbolji rezultati“, kazao je Milićević.

On je naveo podatak da se za učešće u programu prijavilo 128 škola i predškolskih ustanova iz Vojvodine, a nagrađeno je 60 čiji su mališani, učenici i nastavnici-mentori bili najuspešniji.

Ovogodišnja akcija organizovana je u saradnji i partnerstvu sa domaćinom, opštinom Sremski Karlovci.

Milićević je naglasio da je cilj da se akcija širi ka drugim gradovima i opštinama u Vojvodini.

„Kada čujemo da su deca i mladi ljudi sakupili skoro četiri tone limenki čisteći dvorište svojih škola, znamo da smo postigli cilj i da ih, u periodu kada se formiraju kao ličnosti, učimo pravim vrednostima“, istakao je Milićević i naglasio da je to obaveza svih građana, jer je važno da ono što smo nasledili od predaka još lepše, čistije i zdravije ostavimo svojim potomcima.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš naglasio je da je ova akcija iz godine u godinu jačala, kako po broju učesnika i uloženim sredstvima, tako i po broju partnera koji su se pridružili.

„Srbija i Vojvodina nemaju samo jako obrazovanje, nego i sve jaču svest naših đaka i celog našeg društva u ekološkom smislu“, kazao je Njilaš i dodao da će Pokrajinska vlada istrajati na putu koji je ova akcija trasirala.

Brankica Tabak, podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine, koji je koordinator programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“, kazala je da je potreba u očuvanju životne sredine i te kako prepoznata.

„Za deset godina ne samo što je veliki broj škola nagrađen, nego su škole delujući u okviru ovog programa, uspele da ujedine lokalne zajednice što nam je bio cilj“, navela je Brankica Tabak.

Predsednik opštine Sremski Karlovci Nenad Milenković kazao je da ova akcija Pokrajinske vlade, u saradnji sa lokalnim samoupravama, mladim naraštajima šalje poruku kako i na koji način treba da se odnosimo prema životnoj sredini.

U ovoj, 10. jubilarnoj godini, zbog značaja koji ima u izgrađivanju ekološke kulture, program je dodatno ojačan.

Ovogodišnji fond za nagrade povećan je na 4,2 miliona dinara, a programu, koji realizuju pet pokrajinskih sekretarijata sa partnerima iz civilnog sektora – Pokretom gorana i Riken fondom za reciklažu limenki, pridružili su se i javna preduzeća „Vojvodinašume“, Nacionalni park Fruška gora, Grad Novi Sad i Grad Beograd, kao i velike kompanije kao što su NIS i Beočinska fabrika cementa „Lafarž“.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti