Završen projekat modernizacije TENT B

JP „Elektroprivreda Srbije“ završilo je modernizaciju sistema za monitoring i upravljanje blokovima u termoelektrani „Nikola Tesla B“, čime je unapređen rad jednog od najvećih kapaciteta za proizvodnju električne energije u Srbiji.

Uručenjem sertifikata o preuzimanju sistema za monitoring i upravljanje bloka B2 u TENT B, kojem je prisustvovao v. d. direktora JP EPS gospodin Milorad Grčić ozvaničen je završetak projekta.

Ministar rudarstva i energetike gospodin Aleksandar Antić istakao je da je taj projekat deo ukupne modernizacije energetskog sistema Srbije. Kako je istakao kroz ovaj projekat definisana su tri prioriteta Vlade Srbije, ministarstva energetike i EPS-a – povećanje sigurnosti rada, veća energetska efikasnost i smanjenje svih negativnih efekata na životnu sredinu odnosno održivost celog energetskog sistema.

Ambasador Švajcarske u Srbiji njegova ekselencija gospodin Filip Ge izjavio je da je modernizacijom samo na jednom bloku smanjena emisija ugljen dioksida za 68.000 tona godišnje, što je jednako količini koju avion A320 proizvede kada 6.000 puta pređe put od Beograda do Ciriha.

Ambasador Nemačke u Beogradu njegova ekselencija gospodin Aksel Ditman rekao je da je impresivna modernizacija u TENT B urađena u saradnji sa kompanijom „Simens“ i izrazio očekivanje da će nemačka nastaviti u toj oblasti da sarađuje sa Srbijom i EPS-om.

Direktor TENT B gospodin Ivan Gajić naveo je da je projekat prošao probni rad i garancijska ispitivanja čime je dokazano da su ispunjeni postavljeni ciljevi veće efikasnosti i pouzdanosti u radu blokova, a povećana je i njihova snaga sa 620 na 650 megavata po bloku.

Projekat modernizacije upravljanja TENT B je vredan oko 35 miliona švajcarskih franaka i realizovan je uz pomoć donacije Vlade Švajcarske od 11 miliona švajcarskih franaka i učešće EPS-a od 24 miliona švajcarskih franaka.

Ugradnjom savremene nadzorne i upravljačke opreme obezbeđen je stabilan rad postrojenja sa manje zastoja, što će doneti značajne uštede u potrošnji uglja, kao i unaprediti energetsku efikasnost rada blokova i zaštitu životne sredine.

izvor: tent.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti