KLIMATON 8: Situacija u gradovima je alarmantna, rešenje su urbane bašte (FOTO)

Foto: EP

Mesečni edukativno-informativni događaj, Klimaton, posvećen borbi protiv klimatskih promena održan je 23. marta u klubu AA u Beogradu u organizaciji Jedan stepen Srbija, a na skupu su učestvovali Jovana Dragić iz Koalicije 27, Goran Sekulić iz organizacije WWF Srbija i Katarina Milenković iz Udruženja Ama centar.

Koalicija 27 predstavlja neformalnu mrežu organizacija koje prate napredak Srbije u procesu usklađivanja propisa sa evropskim zakonodavstvom s posebnim osvrtom na poglavlje 27 u kom su sadržane sve mere neopohodne za poboljšanje stanja  životne sredine.

Ova koalicija prati „iz senke“ šta su pojedinačna ministarstva sprovela u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena i na osnovu zvaničnih izveštaja državnih ustanova sastavlja godišnji izveštaj koji predstavlja nezavisni kritički osvrt na rezultat rada države u brojnim oblastima. Na osnovu izveštaja za 2016. Koalicija 27 daje preporuke nadležnim ustanovama o narednim koracima u procesu primene zakonodavnih mera.

Goran Seković iz WWF Srbija predstavio je Izveštaj o živoj planeti koji se priprema na svake dve godine i obuhvata analizu nivoa ekološkog otiska u čitavom svetu. Sudeći po ilustrativnim podacima iz ovog izveštaja, situacija sa emisijom ugljen-dioksida je alarmantna, stoga svaka aktivnost koja utiče na podizanje svesti građana o značaju veze čoveka i prirode predstavlja veoma važan zadatak i zaslužuje medijsku pažnju.

Na skupu je predstavljen i projekat prve urbane bašte koju već nekoliko godina vodi Katarina Milenković iz Udruženja „Ama – centra za negu čoveka i prirode“. Na parceli u vlasništvu osnovne škole koja se nalazi u Slancima Katarina je sprovela svoju ideju o urbanoj poljoprivredi i tu se danas dvadesetak urbanih baštovana druže, rade, gaje svoju hranu i brinu o prirodi.

Foto: EP

Značaj baštenskih zajednica odavno je prepoznat u svetu, dok u našoj zemlji osim ove bašte postoji još samo jedna u Šapcu koja predstavlja usamljeni primer ustupanja opštinskog zemljišta za ovakvu namenu.

(Tamara Zjačić)

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti