Završen najduži put oko sveta električnim automobilom

Foto-ilustracija: Pixabay

Putovanje oko sveta električnim automobilom, koje je imalo svrhu promociju ovog prevoznog sredstva u borbi protiv klimatskih promena, Holanđanin Vibe Vaker zavišio je za vikend u Sidneju.

Automobil „Blue Bandit“ (Plavi bandit) na svom putu prešao 95.000 kilometara i 33 različite zemlje, što je do sada najduže putovanje za električni automobil.

Put Vakera od Holandije do Australije finansirali su donatori koji su davali novac za punjenje vozila. Njegova misija bila je da promoviše održivi razvoj i razvoj električnog zelenog transporta.

„Plavi bandit može sa napunjenom baterijom da predje 200 kilometara i da je to prevozno sredstvo daleko jefitnije od dizel vozila„, kaže Vaker i dodaje da je želeo da inspiriše i ohrabri ljude da koriste električne automobile.

Vaker je svoje putovanje započeo 2016. a od tada je javnost mogla da prati njegov put na njegovom sajtu Plug me in. Preko svog sajta on je tražio i pomoć u vidu prenoćišta i punjenja za automobil. Javilo mu se preko hiljadu ljudi voljnih da mu pomogne, ponudi smeštaj ili pomoć oko automobila. U svim državama koje je obilazio, posetio je ekološke kampove i radionice vezane za održivi razvoj i ekologiju. Nakon kraja avanture, planira da napravi dokumentarni film o putovanju.

Željka Vesić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti