Zavod za zaštitu prirode Srbije obeležava Svetski dan šuma

Povodom obeležavanja Svetskog dana šuma 21. marta Zavod za zaštitu prirode Srbije učestvuje u više akcija pošumljavanja i širenja svesti javnosti o značaju očuvanja šuma.

Tema obeležavanja Dana šuma na svetskom nivou za 2017. godinu je „Šuma i energija“, budući da je energija dobijena iz šuma najveći izvor obnovljive enrgije koji se koristi širom sveta i čini oko 40 odsto snadbevanja iz obnovljivih izvora. Ukoliko se koristi i proizvodi na održiv način, umesto goriva kao što su nafta, ugalj i prirodan gas, drvo pomaže u sprečavanju posledica klimatskih promena!

Zavod za zaštitu prirode Srbije učestvovaće u pošumljavanju Predela izuzetnih odlika „Avala”, u organizaciji JP „Srbijašume” i Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda, a u saradnji sa Gradskom upravom Niša i JKP „Medijana”, 21. marta u Nišu, organizuje promociju monografije „Zaštićeni hrastovi“ i sadnju hrasta.

Srbija trenutno ima 30 odsto površine pod šumama, a nacionalnom Strategijim pošumljvanja teži se da se ovaj procenat podigne na oko 42 odsto do 2050. godine. Srbija spada u srednje šumovite zemlje sa prosečnom pokrivenošću šumskom vegetacijom. Ukupna površina pod šumama u Srbiji iznosi 2.254.000 hektara, odnosno pokrivenost je 29,1 odsto. U šumama Srbije prisutno je 49 vrsta drveća, od čega je 40 lišćarskih, a 9 četinarskih.

Međunarodni dan šuma ustanovljen je 1971. godine na 23. zasedanju Generalne skupštine Evropske konfederacije za poljoprivredu. Generalna skupština Ujedinjenih Nacija je 2012. godine donela odluku da će se obeležavanje Međunarodnog dana šuma vršiti 21. marta svake godine.

izvor: zzps.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti