Zatvoren javni poziv za inovacije u upotrebi agrobiomase za grejanje u Hrvatskoj

U sklopu EU projekta AgroBioHeat iz programa Obzor 2020, Zelena energetska zadruga je početkom februara pokrenula Javni poziv za traženjem inicijative koja traži podršku u svrhu proizvodnje toplotne energije u manjim postrojenjima (manjim od 500 kWt). Odazvalo se dvadesetak potencijalnih inicijativa koje će nakon pregleda ispunjenog obrasca biti kontaktirane.

Foto-ilustracija: Unsplash (Alexander Schimmeck)

Inicijativa koja će biti odabrana, dobiće stručnu podršku. Ta podrška uključuje pomoć kod prijava na različite konkurse za dobijanje sredstava, definisanje (kreiranje) poslovnog plana, pronalaženje odgovarajuće tehnologije u odnosu na vrstu agrobiomase i identifikovanje idealnog inovativnog modela finansiranja (crowdfunding ili osnivanje energetske zadruge).

“S obzirom na to da tržište za agrobiomasu nije razvijeno u Hrvatskoj, stvarno nam je bilo drago da vidimo da smo za manje od mesec dana imali dvadesetak interesenata, što od poljoprivrednika, proizvođača, OPG-ova, pa sve do gradova koji žele da pronađu prihvatljivo rešenje zbrinjavanja takve vrste otpada i da ga koriste kao sirovinu za grejanje. Velike neobrađene površine u Slavoniji čekaju da se njihov potencijal iskoristi. Upravo ovim pozivom smo dali do znanja građanima kako želimo da podstaknuti potrebu drugih oblika obnovljivih izvora energije koji su ujedno lokalno dostupni, a da nisu sunce ili vetar”, ističe Lucija Nađ, stručna saradnica u Zelenoj energetskoj zadruzi.

Kriterijimi po kojima će se izabrati inicijativa koja će dobiti podršku su: jedinstvenost, nesvakidašnjost, jednostavna primenjivost i replikabilnost rešenja. Konačno, inicijativa mora dokazati prednosti za lokalnu zajednicu i kako planira da ostvari pozitivan uticaj na klimatske promene.

Potencijal agrobiomase (poljoprivredni i rezidbeni ostaci, energetski usevi) u Hrvatskoj je slabo prepoznat i projektom AgroBioHeat želja je da se podstaknu različiti inicijatori, koji nemaju jasnu viziju odakle krenuti, da započu upotrebu ovog neiskorišćenog biogoriva. Prema trenutno dobijenim rezultatima, najviše je bilo zainteresovanih za upotrebu rezidbenih ostataka (s naglaskom na vinovu lozu), slame, kukuruzovine i uljane repice, naglašava Hajdana Rukavina, voditeljka projekta za Hrvatsku.

Foto: ZEZ

Projekat se stopostotno finansira, u iznosu od tri miliona evra, programom za istraživanje i inovacije Obzor 2020 i ima važnu komponentu u pokretanju ruralnog razvoja.

Za opšte informacije kontaktirajte predvodnicu projekta za Hrvatsku Hajdana Rukavina (ZEZ), e-mail: hajdana.rukavina@zez.coop

Izvor: AgroBioHeat

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti