Zašto na ovoj američkoj benzinskoj pumpi nema benzina?

Kada nekadašnje mušterije jedne benzinske pumpe u Takoma Parku u saveznoj američkoj državi Merilend svrate do nje kako bi dopunili svog dvotočkaša ili četvorotočkaša, ostaće iznenađene i praznog rezervoara. Umesto creva za gorivo zateći će kablove za električnu energiju.

Foto: Twitter (screenshot)

Pomenuta pumpa je prva u Sjedinjenim Američkim Državama koja je napravila zaokret od iskorišćavanja naftnih derivata ka upotrebi punjača za električna vozila. Otvorena je 24. septembra.

Putevima Merilenda trenutno jezdi 20.700 elektromobila, a procenjuje se da će novi kapaciteti za punjenje dodatno motivisati  građane da benzince i dizelaše zamene u korist vozila na električnu energiju. Infrastruktura je neophodna i za elektrifikovanu taksi službu.

Iza preduzeća RS Automotives u prošlosti stoji 61 godina rada u polju fosilnih goriva, a ispred – mnogo zelenija budućnost. Vlasnik Depesvar Doli je objasnio medijima kako je vremenom postajao sve nezadovoljniji ugovorima sa naftnim kompanijama, što zbog ograničenja snabdevanja iz više različitih izvora, što zbog pritiska da se određena količina energenata proda, što zbog nedovoljne pomoći pri održavanju pumpe.

Lokalni politički zvaničnik se prošle godine obratio Doliju sa idejom da „ozeleni“ svoje poslovanje, a presudan faktor u njegovoj neobičnoj ličnoj energetskoj tranziciji je bila njegova sedamnaestogodišnja kćerka koja ga je, kroz lekciju o životnoj sredini, ubedila da bi to bila ispravna odluka.

„Ne radim to isključivo zbog profita razmišljajući koliko novca ću zaraditi – ne! Znam da je podređeno plemenitom cilju i da je nešto novo“, rekao je on i zaključio da će svojim primerom možda ohrabriti i druge preduzetnike da mu se pridruže i pruže podstrek razvoju elektromobilnosti.

Četiri punjača imaju ukupnu snagu od 200 kW. Baterije na automobilima moći će da se napune do oko 80 odsto u roku od 20 do 30 minuta. Za to vreme, njihovi vlasnici imaju mogućnost da se, uz grickalice i piće, opuste u prodavnici. U njoj su postavljeni i ekrani na kojima će vozači imati uvid u to koliko vremena je preostalo do potpunog punjenja baterije njihovog elektromobila. U sklopu „pumpe“ se nalazi i radionica.

Dodatni punjači su Takoma Parku, prema rečima direktora Instituta za električna vozila Metjua Vejda, bili očajnički potrebni. U gradiću sa oko 17.000 stanovnika postojalo je tek dva koja su korišćena bez prestanka. Ljudi su stajali u redu kako bi napunili baterije elektromobila, pa će Dolijeva transformisana benzinska pumpa pomoći da Takoma Park ispuni potrebe svojih meštana za električnom energijom u sektoru saobraćaja.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti