Započeta akcija pošumljavanja „Tvoj život su tvoja dela“

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan i dekan Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Ratko Ristić su u petak, 13. marta, u Lipovačkoj šumi, sadnjom prvih sadnica bagrema, obeležili početak akcije pošumljavanja „Tvoj život su tvoja dela“.

Foto: Vlada Republike Srbije

Akciju je organizovao Studentski parlament Šumarskog fakulteta, a u pošumljavanje poznate beogradske šume uključili su se i studenti drugih fakulteta koji su posadili do 2.000 sadnica bagrema.

Ovo je jedna od brojnih akcija pošumljavanja, čišćenja i humanitarnih akcija koje su studenti održali povodom obeležavanja 100 godina od osnivanja Šumarskog fakulteta.

Trivan je ovom prilikom najavio da će Ministarstvo, u saradnji sa Egzit fondacijom, uskoro obeležiti početak novog pošumljavanja Srbije, u koje će biti pozvani da se uključe i državne institucije, privreda, univerziteti, nevladine organizacije.

Resorno ministarstvo, kako je naglasio, već dve godine aktivno održava konkurs za pošumljavanje i do sada je uložilo više od 150 miliona dinara u sadnju drveća.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo je, zajedno sa lokalnim samoupravama, pošumilo 280 hetara teritorije širom zemlje, dok će u ovoj godini zajedno posaditi još 40.000 novih sadnica.

Trivan je naveo da je Ministarstvo inicijative za obnavljanje i širenje šuma pokrenulo na međunarodnom planu, u Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama, gde se zalaže za ideju da se u narednih deset godina pošumi milijarda hektara površine, kako bi se mogli dostići ciljeve karbonske neutralnosti do 2050. godine.

Pošumljavanje je isključivi faktor zaštite od posledica klimatskih promena i uslov opstanka naše planete, podvukao je ministar.

Ristić je izrazio zahvalnost JP „Srbijašume“, koje je doniranjem sadnica i neophodnog materijala pomoglo uspešnoj realizaciji pomenute akcije.

Izvor: Vlada Republike Srbije

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti