Zajedničkim ulaganjem građana do solarne Pecke

Nadomak Mrkonjić Grada u Bosni i Hercegovini, između planina gde izvire reka Sana, se smestilo selo Pecka. Osunčano i obdareno čudima prirode, ono pruža dom dobrim i vrednim ljudima. Pomoću projekta „Solarna Pecka“, žitelji tog mesta nastoje da „otmu“ pokoji sunčev zrak za proizvodnju energije za tamošnji Centar za posetioce, te da na taj način udruženim snagama daju sopstveni doprinos na frontu sa klimatskim promenama i da istovremeno podstaknu razvoj ruralnih sredina poput njihove.

Foto-ilustracija: Pixabay

Seme kampanje „Da nam Pecka bude solarno selo!“ je bilo posađeno još u maju 2016. Tada su meštani priveli kraju renoviranje oronule seoske škole i krajnji rezultat njihovog marljivog rada je ugledao svetlost dana – Centar za posetioce danas predstavlja okupljalište domaćeg stanovništva i stranaca, muškaraca i žena, omladine i starijih generacija.

Tri godine kasnije, stanovnici Pecke su odlučili da krov objekta, koji su oživeli udruženim snagama, u saradnji sa Centrom za životnu sredinu, oplemene solarnim panelima za proizvodnju električne i toplotne energije.

U trenutku pisanja teksta, oni su ostvarili 56 odsto svog cilja – od neophodnih 6000 dolara kroz model grupnog finansiranja, tzv. crowdfunding, su prikupili 3386 dolara zahvaljujući građanima iz čitave Bosne i Hercegovine, Evrope i sveta kojima je stalo do zdravih životnih uslovima i poboljšanja kvaliteta vazduha.

I vi možete da budete jedan od protagonista njihovog „pozdrava Suncu“! Više informacija pronaći ćete na sledećem linku: https://www.indiegogo.com/projects/solarna-pecka#/.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti