Zagađenje vazduha utiče na prevremenu smrtnost ljudi

Foto: Pixabay

Prevremena smrt oko 6,5 miliona ljudi godišnje dovodi se u vezu  sa zagađenjem vazduha, i taj broj bi mogao da raste u narednim decenijama ako se ne smanji emisija štetnih gasova, upozorila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Agencija u svom prvom izveštaju na tu temu je navela da je zagađenje vazduha četvrta najveća pretnja za zdravlje ljudi, posle visokog pritiska, loše ishrane i pušenja. Očekivan je rast broja smrtnih slučajeva od zagađenja, ako se ne promeni način proizvodnje i korišćenje energije u svetu, navodi se u izveštaju.

Zagađenje vazduha napolju uglavnom je od elektrana, fabrika i automobila, a zagađenje vazduha u kućama,  uglavnom u zemljama u razvoju, rezultat je upotrebe ogreva na čvrsto gorivo. Blizu tri miliona slučajeva prerane smrti povezano je sa zagađenjem vazduha napolju, a 3,5 miliona se pripisuje udisanju dima iz peći na čvrsto gorivo u kućama, navodi se u izveštaju.

Agencija je prognozirala da će broj smrtnih slučajeva povezanih s kvalitetom vazduha porasti na 4,5 miliona, uglavnom u Aziji, gde rastuća tražnja za energijom ima za posledicu i više zagađenja. „Zagađenje vazduha u mnogim gradovima u razvoju u tom regionu je i dalje glavna opasnost za javno zdravlje, i očekuje se da će pogađati sve veći deo stanovništva koje sve više živi u gradovima“, piše u izveštaju.

Agencija ukazuje da bi moglo da se znatno poboljša zdravlje kada bi se za sedam odsto povećale ukupne investicije u energiju u periodu do 2040. godine. Predlaže se veća energetska efikasnost uređaja i ubrzanje prelaska sa izvora energije koji jako zagađuju kao što je ugalj, na obnovljive izvore energije.

Izvor: rtv.rs

Vesna Vukajlović

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti