Zabrinutost reciklera

ReciklažaRaspisivanje konkursa za dodelu podsticajnih sredstava za reciklere i proizvođače kesa za ovu godinu, reciklažnoj industriji daje minimum sigurnosti i predvidivosti, kažu u Udruženju reciklera Srbije, ali naglašavaju da je važno i da se reši problem dugovanja prema njima iz prethodnog perioda kako bi mogli da nastave nesmetano da rade.

Kako kažu, duguju im se sredstva za prerađeni otpad u poslednjem kvartalu prošle godine u iznosu od 533.348.490 dinara, a zbog kasnjenja u isplati nadoknada i raspisivanju konkursa, i sve težeg finansiranja poslovanja, reciklažna industrija suočena je sa trendom  smanjivanja broja zaposlenih i znatno otežanim poslovanjem. Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine rasisalo je pre dva dana konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za 2016., za reciklere i proizvođače kesa, koja ce biti isplaćena iz budžeta za narednu godinu.  Kako je izjavila ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljevic Boškovic taj resor je samo u prethodne dve godine reciklažnoj industriji isplatilo oko cetiri milijarde dinara.

Prijave za konkurs primaju se do 31. januara 2017.

Predsednica Udruženja reciklera Ana Petrović Vukićević rekla je za Tanjug da je raspisivanje konkursa za reciklažnu industriju „veoma značajan dogadaj jer bez njega industrija  nema predvidljivo poslovanje“. „Bez konkursa ne možemo dobiti nadoknade za tretirani otpad koje nam  po zakonu pripadaju, i sve nas to dovodi do teskih poslovnih situacija u kojima se nalazimo  već godinama budući da kasnimo u isplatama kako  prema poslovnim partnerima, sakupljačima  tako i  prema poslovnim bankama“, kaže ona. Zbog hroničnog kašnjenja u isplati nadoknada i kašnjenja u raspisivanju konkursa i sve težeg finansiranja poslovanja iz skupih bankarskih kredita, navodi, reciklažna industrija je u trendu  smanjivanja  broja zaposlenih.

„Na granici smo da  donesemo odluku da prestanemo sa generisanjem troškova, zatvorimo fabrike i zaposlene pošaljemo na prinudni odmor. Zato je jako značajno što je konkurs napokon raspisan, jer to nam daje minimum sigurnosti i predvidivosti i u budućnosti imperativ bi bio da se konkurs objavljuje po automatizmu 1. februara čim se zatvori konkurs za prethodnu godinu 31. januara“, rekla je Petrović Vukićević.

Ona je navela da je reciklerima isplaćeno 1,9 milijardi dinara u 2016. godini za prerađeni otpad u  protekloj godini. „Pritom ostao je dug od 533.348.490 dinara sto je odprilike ceo četvrti kvartal koji danas niko ne spominje i za koji nemamo odgovor da li će, kako i kada biti isplaćen“, rekla je ona. Sporno je kako je navela i to što se u  Javnom konkursu za 2016. godinu  navodi da će namenska sredstva biti dodeljena korisnicima  u visini iznosa koji za ove namene bude opredeljen Zakonom o budžetu za 2017. godinu.

Vesna Vukajlović

www.tanjug.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti