Zabrana za dizelaše stupila na snagu u Hamburgu

Foto-ilustracija: Pixabay

Hamburg je postao prvi grad u Nemačkoj koji je uveo zabranu na promet vozila sa dizel motorima na pojedinim saobraćajnicama.

Zabrana, koja će ostati na snazi sve dok se kvalitet vazduha u gradu ne poboljša, primenjivaće se na dve deonice ukupne dužine 2,2 kilometra, prenosi agencija AP.

– Naš cilj i naša odgovornost je da zaštitimo građane od isparenja štetnih gasova – izjavio je hamburški senator za životnu sredinu Jens Kerstan.

Zabrana će, kako dodaje, važiti sve dok federalna vlada ne primora automobilske kompanije da instaliraju nove sisteme za čišćenje izduvnih gasova u stara dizel vozila, čemu se proizvođači protive.

U ekološkoj organizaciji Grinpis se nadaju da će i drugi nemački gradovi slediti primer Hamburga, ali i gradova kao što su Kopenhagen i Amsterdam u preispitivanju svoje saobraćajne politike.

Vrhovni administrativni sud u Nemačkoj je u februaru načelno dozvolio gradovima uvođenje zabrane prometa vozilima na dizel pogon u svrhu smanjenja količine ugljen-dioksida u većim gradovima.

Izvor: B92

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti