Zaboravite na brzu hranu- zagađenje vazduha može biti uzrok gojaznosti kod dece

Photo-illustration: Pixabay

Novo istraživanje je pokazalo da bi azot-dioksid mogao da bude uzrok i drugih zdravstvenih problema osim onih koji utiču na pluća.

Izlaganje dece u ranom detinjstvu, azot-dioksidu koji je jedan od izduvnih gasova motornih vozila, moglo bi da poveća rizik od gojaznosti.
Novo istraživanje koje je sproveo tim naučnika sa Univerziteta Južne Kalifornije objavljeno je u magazinu Environmental Health journal, sprovelo je analize na 2 318 dece kako bi ispitalo da li postoji povezanost zdravstvenih problema i zagađenja vazduha.

Naučnici su otkrili da su deca koja žive bliže prometnim putevima u prvoj godini svog života skoro za kilogram teža do svoje 10 godine od one dece čija je izloženost zagađenom vazduhu bila niska.

Istraživanja i dalje nisu uspela da im pomognu da dokuče na koji tačno način ove štetne čestice utiču na težinu ali pretpostavlja se da određeni upalni procesi na mozgu dovode do jedenja iz anksioznosti i promena u metabolisanju masti.

Još jedna studija koja je nedavno objavljena otkrila je da je provođenje vikenda u nekim od Evropskih gradova štetno po naše zdravlje kao i pušenje 4 cigareta dnevno.

Milan Zlatanović

Izvor: energylivenews

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti