Bionički robot i inspirativni predavači na konferenciji Industrija 4.0 u Naučno-tehnološkom parku

Međunarodna konferencija ‚‚Reinventing the world-the power of Industry 4.0′‘ koja je održana u Naučno-tehnološkom parku uz podršku Vlade Švajcarske konfederacije, organizovana je kako bi se stavio poseban fokus na povećanje izvoza visoko-tehnoloških proizvoda i usluga.

Foto: NTP

Gordana Danilović-Grković, v.d. direktora NTP Beograd, poželela je prilikom otvaranja konferencije dobrodošlicu učesnicima, podsetivši da u NTP Beograd, tri godine nakon osnivanja, radi 65  kompanija i više od 600 inženjera.

‚Naš cilj je ubrzani tehnološki razvoj, kroz razvoj i komercijalizaciju novih proizvoda i usluga, ohrabrivanjem mladih da pokrenu sopstveni biznis, rast izvoza i zapošljavanje. Okupili smo se ovde da razgovaramo o Industriji 4.0 i velikim promenama koje su neminovno pred nama. Zahvalna sam švajcarskoj vladi, Sekretarijatu za ekonomske odnose (SECO) za podršku koju su pružili uspostavljanju i razvoju NTP Beograd i ovoj konferenciji, kao i međunarodnim ekspertima na dolasku i volji da sa nama podele svoja znanja.“

Ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge naglasio da je inovativno okruženje Naučno-tehnološkog parka Beograd predstavlja pravu lokaciju za organizaciju konferencije, koja će pružiti odličnu osnovu za dalji razvoj i promociju Industrije 4.0 i inovacija u Srbiji.

‚Inovacije su uvek bile jedan od ključnih faktora uspeha. Švajcarska nastoji da promoviše Industriju 4.0 i inovacije unutar privatnog sektora u Srbiji. Industrija 4.0 je aktuelni trend, koji odlikuju spajanje tehnologija, odnosno brisanje granica između fizičkih, digitalnih i bioloških sfera. Tokom dva dana konferencije u prilici smo da naučimo više o dolazećim tehnološkim trendovima i kako da ih implementiramo u poslovanje i svakodnevni život. Švajcarska ostaje partner Srbije u daljem razvoju inovativnosti, a tražimo takođe i mogućnost da model razvoja Tehnološkog parka u Beogradu proširimo na druge regione u Srbiji.“

Foto: NTP

Posebnu pažnju  učesnika privuklo je predavanje „oca“ softverskog inženjerstva, švedskog naučnika i preduzetnika  Ivara Jakobsona, koje je održano odmah nakon svečanog otvaranja. Kroz prezentaciju pod nazivom ‚‚50 godina softverskog inženjerstva, a šta je sledeće?“, sa učesnicima je podelio kako se više od 20 miliona softverskih developera širom planete suočava sa promenom načina i metodama razvoja softvera, pri tom je izneo svoju viziju budućnosti softverskog inženjerstva u kojoj će veliku ulogu imati veštačka inteligencija.

O svojoj viziji sveta tehnologije budućnosti, izazovima i šansama, govorili su i Hari Čeung, dobitnik priznanja Top 10 Budiness Entrepreneurs in China, zatim Martina Ferakane, osnivač i predsednica BVL-a kao i jedna od 30 inovatora na Forbsovoj listi, kao i Ketrin Foster, osnivač organizacije BLOC (Blockchain Labs for Open Collaboration) i mnogi drugi.

Tokom dva dana konferencije, u holu NTP-a, posetioci su imali priliku da vide i FESTO Bionic product- bionički robot baziran na ljudskoj ruci koji kao svoj biološki uzorak, rešava zadatke pomoću fleksibilnih i osetljivih pokreta, zbog čega može raditi direktno i sigurno sa ljudima.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti