Za prelazak na privredu nultih emisija ugljenika, EU treba da unapredi skladištenje energije

Za sigurno snabdevanje potrebni su veći skladišni kapaciteti jer izvori energije poput vetra ili sunca nisu uvek na raspolaganju. Evropski predstavnici tako predlažu rešenja za razvoj baterija i tehnologija temeljenih na vodoniku i ističu da je potrebno promovisati decentralizovano skladištenje uz pomoću kućnih i automobilskih baterija. Kako je energija iz obnovljivih izvora sve zastupljenija u Evropi, Parlament predlaže nova rešenja za njeno skladištenje, poput vodonika i baterija za domaćinstvo.

Foto-ilustracija: Unsplash (Jason Blackeye)

U izveštaju usvojenom u petak, 10. jula, s 556 glasova za, 22 protiv i 110 suzdržanih, zastupnici su izneli strategiju za skladištenje energije, koja bi trebala biti presudna za postizanje ciljeva Pariskog sporazuma o klimatskim promenama.

Zastupnica iz Austrije Klaudia Gamon izjavila je: „Skladištenje energije biće ključno za prelaz na bezugljičnu privredu koje se temelji na energiji iz obnovljivih izvora. Budući da struja proizvedena uz pomoć energije vetra ili solarne energije nije uvek dostupna u potrebnim količinama, moraćemo je više skladištiti. Osim dokazanih tehnologija poput reverzibilnih hidroelektrana, u budućnosti će važnu ulogu imati tehnologije poput novih baterija, skladištenja toplotne energije i zelenog vodonika. Tim tehnologijama treba osigurati pristup tržištu kako bismo evropskim građanima zajamčili neprekidno snabdevanje energijom.”

Zeleni vodonik

Parlament poziva Komisiju i države članice da uklone regulatorne prepreke za razvoj projekata za skladištenje energije, poput dvostrukog oporezivanja i nedostataka u propisima o energetskoj mreži. Zastupnici smatraju i da treba izmeniti Uredbu o transevropskoj energetskoj mreži i uvesti bolje kriterijum prihvatljivosti za sve koji žele graditi postrojenja za skladištenje energije.

Istakli su potencijal vodonika iz obnovljivih izvora (tzv. „zeleni vodonik”) i pozvali Komisiju da nastavi da podupire istraživanja i razvoj privrede temeljene na vodoniku. Tvrde i da bi mere potpore mogle pomoći u smanjenju troškova zelenog vodonika, koji bi tako postao ekonomski održiv. Komisija bi pak trebala oceniti mogućnost prenamene gasne infrastrukture za transport vodonika, jer je prirodni gas resurs ograničenog veka i njegova bi se potrošnja trebala postepeno smanjivati.

Proizvodnja baterija u EU i nove mogućnosti skladištenja

Foto-ilustracija: Unsplash (Karsten Würth)

Parlament podupire Komisiju u izradi evropskih normi za baterije, čime će se smanjiti zavisnost od baterija proizvedenih izvan Evrope. Unija se uvelike oslanja na uvoz sirovina pri čijem se vađenju uništava životna sredina, što bi trebalo da se promeni poboljšanjem sistema recikliranja i održivom nabavkom sirovina, po mogućnosti iz Evropske unije.

Zaključno, zastupnici predlažu da se podstiču drugi načini skladištenja energije, na primer mehaničko skladištenje i skladištenje toplotne energije, kao i decentralizovano skladištenje pomoću kućnih baterija, kućnog skladištenja toplotne energije, povezivanja električnih vozila s električnom mrežom i pametnih kućnih energetskih sistema.

Dodatne informacije

Da bi Evropa ostvarila ciljeve iz Zelenog plana i Pariskog sporazuma, njezin energetski sistem do 2050. mora postati ugljenično neutralan. Iako su ključ za to obnovljivi izvori energije, neki od najvažnijih izvora nisu uvek pouzdani: proizvodnja struje pomoću energije vetra ili solarne energije zavisi od doba dana, vremenskih prilika i godišnjeg doba. Kako zastupljenost energije iz obnovljivih izvora raste, njeno skladištenje ima sve važniju ulogu u premošćivanju vremenskog razmaka od proizvodnje do potrošnje energije.

Prema procenama Komisije, Unija će morati ušestrostručiti kapacitete za skladištenje energije da bi do 2050. postigla nultu neto stopu emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Izvor: Evropski parlament

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti