Za povećanje subvencija u poljoprivredi 60 milijardi dinara

Foto-ilustracija: Pixabay

Država je izdvojila približno 60 milijardi dinara za povećanje subvencija poljoprivrednicima u skladu sa Uredbom o izmenama i dopuni Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2023. godinu rekla je ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković.

Prema njenim rečima, na osnovu uredbe koju je Vlada donela na sednici održanoj 16. marta, subvencije za mleko povećaće sa 10 na 15 dinara, po grlu sa 25.000 na 30.000 dinara, a za kupovinu steone junice 170.000 dinara.

Ukoliko se poljoprivrednici odluče da ostave žensko tele, onda dobijaju četiri puta po 25.000 dinara kvartalno dve godine, navela je ona i dodala da je, kada je reč o svinjogojstvu, povećan iznos po grlu za 15.000 na 18.000 dinara, a za nazimice sa 18.000 na 22.000 dinara, navodi se na sajtu Vlade.

Kako je navela, subvencija po hektaru sada iznosi 6.000 dinara i dodatno 3.000 dinara za gorivo.

Pročitajte još:

Ministarka je ukazala na to da je ustanovljeno da ima viška mleka u prahu na zalihama, i to od onog trenutka kada je predsednica Vlade Ana Brnabić sazvala sastanak kome su prisustvovali primarni proizvođači, prerađivači i predstavnici trgovinskih lanaca.

Foto-ilustracija: Pixabay (BorgMattisson)

,,Došli smo do zaključka da su konditori na našem tržištu veliki potrošači mleka u prahu, te smo subvencionisali kupovinu mleka u prahu naših poljoprivrednih proizvođača’’, predočila je ministarka Tanasković.

Ideja je, kako je objasnila, da ne dođe do obaranja cene, a da se mleko preradi i proda konditorima, navodeći da prema procenama viška mleka u prahu na zalihama ima između 15 i 20 miliona litara.

Istovremeno, ministarka je napomenula da je danas počela prijava u novi elektronski registar poljoprivrednih gazdinstava (eRPG), navodeći da je za dva meseca eID broj preuzelo 236.000 poljoprivrednih gazdinstava.

Prema njenim rečima, novi sistem će, pre svega, uštedeti vreme, a poljoprivrednici će od danas po prvi put moći da provere stanje svog gazdinstva na kompjuteru ili telefonu.

Ona je naglasila da kada dođe javni poziv za subvencije, svi moraju biti registrovani kako bi se prijavili za subvenciju.

,,Prve korake za uvođenje sistema eAgrar počeli smo 16. januara, a sada smo u finalnoj fazi registracije eRPG-a. Uglavnom su svi poljoprivrednici registrovani i postoje u bazi, a od danas pa nadalje mogu da izvrše prijavu na eAgraru’’, precizirala je ministarka.

Ona je ocenila da će poljoprivrednici, kada prođe prvi krug prijave, shvatiti koliko su do sada vremena trošili obilazeći šaltere i uzimajući razne papire kako bi podneli zahtev za subvenciju.

,,Administraciji će pomoći ovaj servis kako bi bila efikasnija i brža. Ideja je da svaku subvenciju, nakon što objavimo javni poziv i zatvorimo ga, u roku od mesec i po dana isplatimo’’, poručila je ministarka.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti