Za dve nedelje 80 tona ambalažnog otpada

otpad-cistoca-separacija-smece-jpg_660x330Pilot projekat primarne separacije otpada u Novom Sadu je počeo 1. novembra, a tokom prve dve nedelje na Gradsku deponiju je odneto više od 80 tona sirovina iz podzemnih kontejnera koji su posebno obeleženi za ambalažni otpad, saopštilo je JKP „Čistoća“.
Značajna količina smeća koje je već u domaćinstvima razdvojeno za dalje sortiranje i reciklažu pokazuje da su građani u širem centru Novog Sada dobro prihvatili ovaj projekat.

„Sa zadovoljstvom mogu da istaknem da su Novosađani pokazali visok nivo svesti kada je reč o separaciji otpada i da su naši apeli već na početku projekta urodili plodom. Količina reciklažnog otpada koji se dovozi na deponiju se iz dana u dan povećava i na taj način JKP „Čistoća“ je u mogućnosti da otpad iskoristi u daleko većoj meri nego do sada. U narednom periodu nastavićemo da promovišemo primarnu separaciju u novosadskim školama, kao i u direktnom kontaktu sa građanima i mesnim zajednicama koje su uključene u pilot-projekat“, izjavio je direktor JKP „Čistoća“ Vladimir Zelenović.

„Razdvajanje otpada je dobra praksa zemalja Evropske unije koje imaju izraženu ekološku svest i vode odgovornu politiku zaštite životne sredine. Ponosan sam što je Grad Novi Sad započeo taj proces i što se pokazalo da naši sugrađani uviđaju njegovu važnost. Namera nam je da projekat zaživi u svim delovima Novog Sada i pružićemo neophodnu podršku JKP „Čistoća“ da to i ostvari“, naglasio je član Gradskog veća zadužen za komunalne poslove Vladimir Stojković.

Izvor: rtv.rs

Vesna Vukajlović

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti