Yunet IoT u službi prirode

Foto: Nebojša Babić

Korišćenjem IoT tehnologije možemo unaprediti naše razumevanje prirodnog sveta, unaprediti upravljanje resursima i razviti održive prakse za očuvanje i zaštitu naše životne sredine za buduće generacije. Međutim, važno je osigurati da se inplementacija IoT rešenja obavlja odgovorno, uz odgovarajuće razmatranje privatnosti podataka i bezbednosti.

Internet of Things (IoT) ima potencijal da odigra značajnu ulogu u službi prirode i očuvanja životne sredine. Povezivanjem različitih uređaja, senzora i sistema, IoT tehnologija može da pruži dragocene podatke i omogući efikasno praćenje, upravljanje i očuvanje prirodnih resursa. Evo nekih načina na koje IoT može da se koristi u službi prirode.

Praćenje životne sredine: IoT senzori se mogu rasporediti u ekosistemima kako bi se pratili različiti faktori životne sredine kao što su kvalitet vazduha, kvalitet vode, vlaga zemljišta, temperatura i vlažnost vazduha. Podaci prikupljeni iz ovih senzora u realnom vremenu mogu da obezbede sisteme za rano upozoravanje za prirodne katastrofe, incidente sa zagađenjem i uticaje klimatskih promena, omogućavajući bržu reakciju i ublažavanje katastrofa.

Pametna poljoprivreda: Poljoprivredni sistemi sa implementiranim Yunet IoT rešenjem mogu da pomognu u optimizaciji korišćenja resursa, povećanju prinosa useva i smanjenju štetnih uticaja na životnu sredinu. Senzori prikupljaju podatke o nivou vlage zemljišta, sadržaju hranljivih materija i vremenskim uslovima, omogućavajući poljoprivrednicima da donose pravovremene odluke o navodnjavanju i kontroli. Pored toga, IoT uređaji mogu da prate zdravlje i ponašanje stoke, optimizujući dobrobit životinja u poljoprivrednim gazdinstvima.

Upravljanje vodama: IoT senzori mogu da se koriste za praćenje vodenih tokova reka, jezera i rezervoari, pružajući dragocene uvide u kvalitet vode, nivoe i stopu protoka. Ove informacije pomažu u efikasnom upravljanju vodenim resursima, ranom otkrivanju zagađenja i očuvanju vodenih ekosistema.

Upravljanje pametnom energijom: IoT može da optimizuje potrošnju energije i smanji negativne uticaje na životnu sredinu na razne načine. Pametni koordinatni sistemi mogu da prate distribuciju električne energije i upravljaju njima, minimizirajući otpada i promovišući integraciju obnovljive energije. Pametni domovi sa omogućenim IoT-om mogu automatski da prilagode grejanje, hlađenje i osvetljenje na osnovu popunjenosti, što dovodi do uštede energije.

Nadgledanje biodiverziteta: Yunet IoT uređaji, kao što su daljinske kamere i akustični senzori, mogu se koristiti za praćenje biodiverziteta u zaštićenim područjima. Ovi uređaji snimaju slike, zvukove i druge podatke, omogućavajući istraživačima da prate raznolikost vrsta, ponašanje i trendove populacije, pomažući u naporima za očuvanje prirode i ekološka istraživnja.

Yunet je u prilici da vam ponudi i jedinstvenu IoT platformu, baziranu na Nova Vector rešenju, koja predstavlja najsavremeniju tehnologiju neophodnu za razvoj poslovnih rešenja u budućnosti.

„IoT je sigurna, moderna i skalabilna platforma koja podržava povezivanje modernih IoT senzora preko nekoliko bežičnih protokola. Time je omogućeno kreiranje specifičnih rešenja koja su maksimalno funkcionalna, a istovremeno omogućavaju uvođenje naprednog izveštavanja u realnom vremenu. IoT platforma sadrži i modul za mašinsko učenje i veštačku inteligenciju, kako bi se došlo do boljeg razumevanja poslovnih procesa, a sve u cilju da se optimizuju proizvodni procesi i postigne bolja iskorišćenost postojećih resursa“, objašnjava Zlatko Trhulj, CEO of Yunet International i dodaje da ovu platformu mogu da koriste kompanije iz svih privrednih grana.

Yunet je visokokvalifikovan i za pružanje usluga planiranja, projektovanja i izgradnje telekomunikacionih mreža na bazi optičkih kablova. Tim inženjera ponudiće vam najsavremenija tehnička rešenja za izgradnju optičke infrastrukture, uključujući i projektovanje magistralnih i lokalnih optičkih trasa, projektovanje pristupnih mreža i trasa TK kanalizacije kao i projektovanje FTTx mreža.

Izvor: Yunet International

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti