XIV konferencija zemalja članica Konvencije Ujedinjenih nacija za biološku raznovrsnost

Foto: Pixabay.com

Četrnaesta konferencija zemalja članica Konvencije Ujedinjenih nacija za biološku raznovrsnost održava se od 17. do 29. novembra u Šarm el Šejk-u (Egipat).

Na ovogodišnjem sastanku vode se intenzivne diskusije u cilju postizanja konačnih napora za postizanje dogovorenih obaveza prema globalnim ciljevima biološke raznovrsnosti do 2020. godine uz organizaciju pripremnih aktivnosti za formiranje ambicioznog i prihvatljivog post-2020 globalnog okvira biološke raznovrsnosti.

Ovogodišnjim sastancima 14. konferencije zemalja članica Konvencije o biološkoj raznovrsnosti predsedava Yasmine Fouad, egipatska ministarka životne sredine.

– Priroda i ljudski rod su nerazdvojive oblasti, a Afrika gradi svoj put prema post-2020 globalnom okviru biološke raznovrsnosti. istakla je Yasmine Fouad.

Dr. Cristiana Pasca Palmer, izvršni Sekretar Konvencije, ukazala je na krucijalni značaj zajedničkog rada internacionalne zajednice za očuvanje globalne biološke raznovrsnosti.

– Ukoliko ne preduzmemo aktivnosti uskoro bismo mogli dostići stanje koje može uzrokovati ireverzibilnu destrukciju za prirodu i posledično, takođe, za ljudski rod, izjavila je dr. Cristiana Pasca Palmer.

Sastanci su upriličeni u duhu 25. godišnjice stupanja na snagu Konvencije o biološkoj raznovrsnosti u cilju postizanja njene 2050-vizije za život u harmoniji sa prirodom.

Tokom proteklih godina, odluke od strane zemalja članica rezultirale su formiranjem globalne mreže zaštićenih područja, 15 odsto globalne kopnene površine i blizu šest posto globalne površine okeana, razvojem važnih političkih smernica i legislative za zaštitu prirodnih resursa i regulaciju održivog razvoja.

Vlasti Egipta i Kine, zajedno sa Sekretarijatom Konvencije o biološkoj raznovrsnosti predstavile su Šarm el Šejk- Peking Akciona agendu za prirodu i ljude u cilju prikupljanja, koordinacije i obeležavanja aktivnosti poduzetih od strane brojnih učesnika za zaštitu biološke raznovrsnosti.

Akciona agenda za prirodu i ljude će biti dostupna na online platformi za prikupljanje i prikazivanje konkretnih obaveza i doprinosa prema biološkoj raznovrsnosti u susret narednoj Konferenciji zemalja članica koja će se održati 2020. godine u Pekingu (Kina).

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti