WWF osigurao oko pet miliona evra za revitalizaciju četiri područja u Evropskom Amazonu

Foto-illsutration: Unsplash (John-o-Nolan)

Revitalizacija reka glavna je tema ovogodišnjeg Svetskog dana močvarnih staništa, koji se na današnji dan obeležava još od 1971. godine. A upravo je revitalizacija određenih rečnih područja u Evropskom Amazonu rezultat koji svetska organizacija za zaštitu prirode WWF želi da postigne kroz svoj novi projekat čija vrednost iznosi gotovo pet miliona evra.

„Ulaganjem u obnovu reka, močvara i tresetišta ulaže se u klimatski otpornu budućnost i jako smo srećni što su to prepoznali i naši donatori koji su odlučili da ulože u obnovu Mure, Drave i Dunava u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji’’, ističe Ivana Korn Varga iz WWF Adrije.

„Kroz petogodišnji projekat ‘Revitalizacija Evropskog Amazona’ koji se sprovodi na području petodržavnog UNESCO-vog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, revitaliziraće se različiti ekosistemi na četiri lokacije, a lokalno stanovništvo će biti direktno uključeno u sve aktivnosti. Osim što ćemo podržati i razvoj održivih oblika poslovanja kroz sprovođenje održivog ekonomskog inkubatora, povezaćemo i sve ključne aktere kako bi zajednički nastavili da revitalizujemo to područje i nakon završetka našeg projekta’’, ističe Korn Varga.

Pročitajte još:

Revitaliziraće se vlažne livade uz reku Muru u Sloveniji, gde će se uspostaviti i model cirkularne ekonomije kroz tradicionalno stočarstvo u saradnji s lokalnim poljoprivrednicima, lokalnim vrtićima i školama. U Hrvatskoj će se na reci Dravi, u blizini ušća reke Mure, povezati rukavac čime će se povećati retenciono područje za vreme većih vodenuh talasa te ponovno omogućiti protok vode na popularnom kupalištu u blizini opštine Legrad.

Foto-ilustracija: Pixabay (Johnny_px)

U Parku prirode Kopački rit čistiće rukavac i tako povezati Dunav s Kopačkim jezerom koje je ujedno i najveća stajaća voda u parku. U Srbiji će u Specijalnom rezervatu prirode Gornje podunavlje raditi na konverziji iz plantaža hibridne topole u autohtonu heterogenu poplavnu šumu, a uz to će istražiti kako će se područje prirodno revitalizovati.

„Močvarna staništa su dom za čak 40 odsto svih vrsta, kao i za više od milijardu ljudi u svetu čija dobrobit direktno zavisi o njima. Zbog toga su investicije poput ove za Evropski Amazon, na čijem području živi oko milion ljudi, od izuzetne važnosti. Jedino tako možemo da se suočimo sa klimatskom i krizom biodiverziteta, ali i da ostvarimo održivi razvoj“, zaključuje Korn Varga.

Izvor: WWF Adria

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti