Vulkansko rudarstvo – najteži posao na svetu

1280px-Kawah_Ijen_-East_Java_-Indonesia_-sulphur-31July2009-bŽivi vulkan Ijen u Indonezji „vlasnik“ je ogromnih količina sumpora, čija se „berba“ smatra nejtežim poslom na svetu, a tamošnji rudari, koji redovno rizikuju život radeći ovaj posao u krajnje nehumanim uslovima, plaćeni su oko 12 dolara dnevno.

Berači sumpora redovno nose rudu težine jednog čoveka na svojim leđima, opremljeni su samo krpama kojima prekrivaju lice i pod velikim temepraturama rizikuju život od otrovnih gasova, što često ostavlja dugoročne posledice po zdravlje ovih radnika, prenosi CNN i Tanjug.

Ovaj vulkan nije eruptirao više od 64 godine, ali je itekako „živ“, što predstavlja osnovnu opasnost po radnike, koji su, kako se smatra, očigledno najhrabriji muškarci na svetu.

Svaki od njih, naime, po povratku, mora da balansira sa dve ogromne korpe na leđima, pune vrelog sumpora, teške ukupno oko 80 kilograma, koji se otkida sa poda kratera vulkana.

Njihov posao počinje neposredno posle ponoći, u potpuno mraku u kome gust vulkanski dim „pali“ sinuse oštrim i kiselim mirisom.

Vidljivost je smanjena na jedva metar pa je čak i uz pomoć baterijske lapme  spuštanje niz vulkan veoma opasno zbog, kako se navodi, kamenite staze koja je strma i klizava.

Na rubu kratera, oko 2,600 metara nadmorske visine, gustina isparenja otrovnih gasova je drastično povećana. Inače, vulkan Ijen je poseban jer umesto užarene narandžaste izbacuje lavu plave boje.

Za ovaj neobičan fenomen krivi su hemijski procesi. Naime, plavi plamen se javlja kao posledica sagorevanja sumpornih gasova u srcu vulkana na temperaturi od 600 stepeni.

Izvor: tanjug.rs

Vesna Vukajlović

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti