Vrbas dobio punu podršku za realizaciju tri važna projekta (FOTO)

Foto: Vrbas.net

Milan Glušac, predsednik Privremenog organa opštine Vrbas, sastao se juče sa dr Stanom Božović, državnom sekretarkom u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, i razgovarao o realizaciji tri najvažnija projekta za Vrbas i sva mesta opštine: završetku radova na izgradnji Centralnog postrojenja za preradu otpadnih voda, završetku kanalizacionog sistema u celoj opštini, i remedijaciji Velikog bačkog kanala, završnom projektu u rešavanju problema zagađene životne sredine.

Kako je najavio Glušac, dobra saradnja sa Vladom Srbije i Vladom Vojvodine, stvara uslove da sva tri projekta dobiju finansijsku i svu drugu podršku ovih institucija za njihovu realizaciju.

– I drugi projekti potvrđuju da uvek nailazimo na otvorena vrata kada tragamo za partnerima i podrškom u raznim poslovima. Tako sada imamo definisane ciljeve u ovoj oblasti, a to je izgradnja celokupne kanalizacije u svim mestima opštine, završetak linije mulja na Centralnom postrojenju za preradu otpadnih voda, i na kraju remedijaciju Velikog balkog kanala. Obustavljanje radova na CPPOV nije zavisilo od nadležnog ministarstva ili naše lokalne samouprave, već je zastoj nastao u odnosu Evropske delegacije, kao investitora, i izabranih izvođača radova, i sada imamo najave da će radovi biti brzo nastavljeni. Kada govorimo o kanalizaciji, Ministarstvo poljoprivrede i opština Vrbas, u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama i pretpristupnim fondovima, trebalo bi da uskoro obezbedi novac za završetak celokupne kanalizacije. Istovremeno, Ministarstvo poljoprivrede je već sada pristupilo delegiranju projekta remedijacije Velikog bačkog kanala pred fondovima EU, tako da očekujemo da on zbog svoje važnosti, dobije međunarodnu podršku za rešavanje. Zdrava životna sredina i kvalitet života građana važan je zadatak u našem radu i radujem se jasno iskazanoj podršci vlada Srbije i Vojvodine, kao i međunarodnih insitutcija, u našoj nameri konačno Vrbas uklonimo sa mape zagađenih životnih prostora – rekao je Glušac.

Foto: Vrbas.net

Kako prenosi Internet portal opštine Vrbas on je sa gošćom iz Ministarstva poljoprivrede obišao Centralno postrojenje za preradu otpadnih voda i upoznao je sa njegovim kapacitetima i važnom ulogom za ceo region.

– Projekti iz oblasti ekologije na prostoru opštine Vrbas prioritetni su za naše ministarstvo i imaju strateški značaj ne samo za ovu opštinu ili Vojvodinu, već i za Srbiju. Zato Vlada Srbije daje podršku ovim projektima a tri tačke u kojim ćemo pružiti maksimalnu podršku su kanalizacija za celu opštinu, CPPOV, i remedijacija Velikog bačkog kanala, pre svega. Već sada popunjavamo obrasce za fondove EU za obezbeđivanje sredstava za čišćenje kanala i radi se o 35 miliona evra. Takođe, imamo sugestije Evropske delegacije da je ovaj projekat i Evropi od velike važnosti, a uz podršku vlada Srbije i Vojvodine, i opštine Vrbas, možemo očekivati da ćemo krenuti u njegovu realizaciju. Proteklih dana rešavamo i obezbeđivanje novca za završetak kanalizacije, radi se o 3,2 miliona evra, i već imamo dogovor sa međunarodnim institucijama koje se spremne da nas podrže, a radi se Evropskoj investicionoj banci. Nastavak radova na izgradnji CPPOV je, takođe, dogovoren, i to se može očekivati do kraja ovog meseca. Radićemo u sva tri pravca, jer stvaranje zdrave životne sredine je obaveza za sve nas -rekla ja Božović.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti