Vlade sveta pozvane da ulože 3 biliona dolara u oporavak planete

Međunarodna agencija za energetiku IEA poziva svetske vlade da ulože tri biliona dolara u zeleni oporavak planete nakon pandemije koronavirusa.

Foto-ilustracija: Unsplash (Fateme Alaie)

Agencija je ove nedelje objavila nacrt sa Međunarodnim monetarnim fondom uz preporuke za vlade na koji način da ulože sredstva tokom naredne tri godine u odgovarajuće tehnološke i infrastrukturne projekte i time stvore prilike za milione novih radnih mesta, ali i nadu za održivu budućnost.

Iako je tokom prethodnog perioda, usled  krize izazvane pandemijom koronavirusa zabeležen drastičan pad štetnih emisija, postepeno će doći do povratka „na staro“. Upravo zato mnogi stručnjaci veruju da je ovo pravi trenutak za reagovanje, odnosno da treba iskoristiti priliku, ali i upozorenje koje nam je KOVID-19 pandemija donela.

Prema procenama, smanjilo bi se 4,5 milijardi tona globalnih emisija gasova sa efektom staklene bašte do 2023. i svet bi konačno bi na putu ostvarenja ciljeva zabeleženih u Pariskom sporazumu, ukoliko bi se vlade sveta orijentisale na razvoj elektroenergetskih mreža i obnovljivih izvora energije, sanacije zgrada u cilju postizanja energetske efikasnosti, kao i promovisanju i subvencionisanju električnih automobila.

Malo preciznije, plan preporučuje ulaganje u navedene industrije:

  1. Električna energija (proširenje mreža, razvoj čistih izvora energije, uloga nuklearne i hidroenergije);
  2. Transport (poboljšanje gradskih infrastruktura, veći broj električnih vozila i bicikla, razvoj brzog železničkog saobraćaja);
  3. Zgrade (nove, efikasnije konstrukcije i aparatura);
  4. Industrija (poboljšanje sistema upravljanja otpadom i reciklaže, poboljšanje energetske efikasnosti i elektrifikacije);
  5. Goriva (smanjenje emisije metana iz fosilnih goriva, smanjenje subvencija za upotrebu fosilnih goriva, nasuprot povećanju subvenicija za potrošnju biogoriva);
  6. Tehnološke inovacije (vodonik, baterije, mali modularni nuklearni reaktori, sistemi za skupljanje i skladištenje ugljen-dioksida).

Neke zemlje su tokom potonje krize iskoristile priliku kako bi podstakle odgovarajuće inicijative: Austrija i Švedska zatvorile su elektrane na ugalj, Nemačka je nudila novčane podsticaje kupcima električnih vozila, a nedavnom odlukom je napravila zaokret ka vodoniku na uštrb fosilnih goriva, Holandija ima u planu oporezivanje uglja, dok Kina investira u vozila na električne i gorivne ćelije, kao i razvoj mreža punjača za električna vozila.

Jelena Cvetić

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti