Vlada Srbije: Izgradnja dvorane na Košutnjaku neće izmeniti prirodni ambijent

Vlada Republike Srbije saopštila je juče da projekat izgradnje multifunkcionalne sportske dvorane na Košutnjaku neće ni na koji način izmeniti prirodni ambijent u kojem će biti smeštena, već će budući nacionalni trening centar za šest sportova činiti jedinstvenu i skladnu celinu sa okolnim terenom i vegetacijom.

Foto: Wikipedia/Antidiskriminator

„Razumemo zabrinutost građana Čukarice da će prilikom izgradnje sportskog kompleksa biti narušen prirodni ambijent, ali ovim putem želimo da ih uverimo da ćemo se ponašati odgovorno, u skladu sa ekološkim standardima koje poznaje moderan svet.

Prilikom pripreme terena za izgradnju biće neophodno uklanjanje određenog broja starih i osušenih stabala, a njihov sadašnji broj će u neposrednoj okolini budućeg sportskog centra biti udvostručen.

Pored toga, na budućem objektu je predviđena instalacija zelenog krova površine veće od 6.000 kvadratnih metara, skoro 11.000 kvadratnih metara nove trave će biti posejano u okolini, a oko 1.000 kvadrata tepih trave položeno u žardinjerama.

Takođe, oko svih saobraćajnica i staza u okolini biće posut malč od borove kore, na površini od oko 800 kvadratnih metara.

Buduća multifunkcionalna dvorana na Košutnjaku namenjena je borilačkim sportovima i biće dom rvačima, džudistima, karatistima i tekvondoistima, a koristiće je i streljački i penjački savez.

Taj objekat će omogućiti da pomenute sportske discipline imaju autonomne sadržaje neophodne za obavljanje trenažnog procesa na visokom nivou i uz korišćenje zajedničkih sadržaja u okviru objekta (administracija, zona za relaksaciju, glavna teretana, sportska sala za takmičenja i sportove sa loptom).

Izgradnjom objekta želimo da našim sportistima pružimo vrhunske uslove za profesionalni razvoj, kakve imaju njihove kolege u zemljama sa većim brojem evropskih, svetskih i olimpijskih odličja od naše.

Verujemo da će po završetku izgradnje njenu prednost i značaj prepoznati i građani, što kroz jaču afirmaciju individualnih sportova po kojima naša zemlja nije bila toliko prepoznavana kao kada je reč o timskim, što kroz primer da smo i uslovima izgradnje objekta u neposrednoj okolini autentičnog prirodnog ambijenta sposobni da vodimo računa o životnoj sredini, učinimo je lepšom i kao takvu je ostavimo generacijama koje dolaze“, navodi se u saopštenju.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti