Cena goriva i hleba ograničene do 30. septembra

Foto-ilustracija: Social work photo created by freepik – www.freepik.com

Vlada je usvojila Uredbu o ograničenju cena derivata nafte koja se odnosi na evro-dizel i evro-premijum BMB 95 koja se produžava za narednih 30 dana.

Odluka je doneta imajući u vidu trenutnu situaciju sa cenom sirove nafte na svetskom tržištu, koja negativno utiče na makroekonomsku stabilnost u zemlji, a u cilju redovnog snabdevanja tržišta derivatima nafte i očuvanja standarda građana i privredne stabilnosti.

Uvojena je i izmenjena uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba kojom je ograničena cena hleba od brašna T-500 i marža na ostale vrste ove životne namirnice.

Imajući u vidu da je tržište još nestabilno, bilo je neophodno produžiti period važenja ograničenja cena na još 30 dana, u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva.

Doneta je izmenjena Uredba o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica – UHT mleka od 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od jednog litra i proizvođačka i maloprodajna cena belog kristal šećera, koja će važiti do 30. septembra ove godine.

Maksimalna maloprodajna cena UHT mleka sa 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od jednog litra ne sme prelaziti 119,99 dinara, a dosadašnja cena iznosila je 113,99 dinara.

Maksimalna maloprodajna cena belog kristal šećera, u svim pakovanjima, ne sme da prelazi 102,99 dinara po kilogramu.

Maksimalna proizvođačka cena belog kristal šećera u pakovanjima od jednog, pet i 10 kilograma ne sme prelaziti 85,11 dinara po kilogramu, dok maksimalna proizvođačka cena belog kristal šećera za sva ostala pakovanja ne sme prelaziti 93,63 dinara po kilogramu.

Vlada Srbije je ovu uredbu donela u cilju zaštite tržišta, odnosno sprečavanja deformacija u formiranju cena navedenih roba, koje su izuzetno važne za snadbevanje potrošača, a naročito siromašnijih socijalnih kategorija.

Korekcija cene mleka i belog kristal šećera bila je neophodna s obzirom na rast cena sirovina, što se neće odraziti na trgovce tih namirnica, pošto su marže ostale na istom nivou, a kada je reč o potrošačima, povećanje cena neće značajno uticati na njihov standard.

Nestašica osnovnih namernica bi u ovom trenutku bio veći problem, što bi se desilo ukoliko bi se cene zadržale na nivou koji ne pokriva troškove poslovanja.

Izvor: Vlada Republike Srbije

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti