Vizija Vlade Srbije prosperitetna i klimatski otporna Srbija

Foto: Vlada Republike Srbije

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović poručila je u obraćanju učesnicima konferencije o klimatskim promenama COP27 u Šarm el Šeiku da je vizija Vlade Srbije prosperitetna i klimatski otporna Srbija.

Vujović je istakla da ova vizija čini okosnicu naše buduće Strategije niskougljeničnog razvoja, koja će trasirati put dekarbonizacije na nivou celog društva.

Ministarka je ukazala na to da će buduća dugoročna strategija postaviti osnove za Srbiju sa čistijim, pouzdanim i obnovljivim izvorima energije i povećanom energetskom efikasnošću. Ona će pozitivno uticati na postizanje konkurentnije i resursno efikasnije privrede.

„Doprineće sistemima za tretman otpada i otpadnih voda u skladu sa najboljim međunarodnim standardima, produktivnijoj poljoprivrednoj praksi, ali i otpornim i zaštićenim šumama i prirodom, uz primenu inovativnih rešenja zasnovanih na prirodi“, rekla je ministarka.

Ona je objasnila da procene pokazuju da se Republika Srbija zagreva više i brže od globalnog proseka.

“Dok je osmotren porast globalne srednje temperature 1,1 stepen, Srbija je već na 1,8 stepeni, a leti na čak 2,6 stepena Celzijusa. Minimalne materijalne štete u Srbiji su za period od 2000. do 2020. godine procenjene na najmanje 6,8 milijardi evra”, navela je ona.

Vujović je dodala da više od 70 odsto štete nastalo usled suša i visokih temperatura izazvanih promenom klime i ekstremnim vremenskim događajima.

Ministarka je učesnicima samita istakla da je Srbija u avgustu ove godine Sekretarijatu UNFCCC (Okvirne konvencije UN o promeni klime) dostavila svoj revidirani Nacionalno utvrđeni doprinos, kojim je definisan cilj smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte od 33,3 odsto do 2030. godine i time povećala klimatsku ambicioznost za više od tri puta u odnosu na prvi Nacionalno utvrđeni doprinos (NDC).

Ona je rekla da je Srbija posvećena ne samo Sporazumu iz Pariza, nego i pridruživanju Evropskoj uniji.

“Kao najveća ekonomija Zapadnog Balkana, potvrdili smo svoju posvećenost Evropskom Zelenom dogovoru potpisivanjem Deklaracije iz Sofije o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan. Ne smemo, takođe, zaboraviti da tranzicija ka niskougljeničnom društvu mora biti pravedna i fer, ne izostavljajući nikoga”, ukazala je ona.

Vujović je zaključila da konferencija u Šarm el Šeiku predstavlja ključnu šansu za usvajanje odluka koje će u ogromnoj meri uticati na okvire delovanja u najvažnijem aspektu naših života – očuvanju naše planete.

Izvor: Vlada Republike Srbije

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti