Više od 97 odsto hrane u Evropi sadrži tragove pesticida

Photo-ilustration: Pixabaya

Više od 97 odsto evropskih prehrambenih proizvoda sadrži ostatke pesticida, pokazala je analiza nacionalnih izveštaja koju je napravila Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA).

Od 84.341 uzorka proizvoda konvencionalne poljoprivrede 97,2 odsto ima tragove jednog ili više od 774 pesticida. Ukupno 53 odsto uzoraka testiranih 2015. godine bilo je slobodno od kvantitativnih ostataka, što znači da u njima uopšte nema pesticida, dok 43,9 odsto sadrži ostatke koji ne prelaze legalne granice. Istovremeno, 99,3 odsto organski uzgojene hrane bilo je bez rezidua pesticida ili unutar legalnih granica.

Da bi se zadovoljili EU standardi, rezidue bilo kojeg pesticida u proizvodu ne smeju preći dva puta više od zakonskog ograničenja. No, te su vrednosti sporne, posebno za materije koje deluju kao endokrini disruptori jer oni mogu uticati i u vrlo niskim koncentracijama. Rezultati analiza su pokazali da najčešće banane, grožđice i paprike sadrže ostatke većeg broja pesticida.

Tri četvrtine analiziranih namirnica dolazi iz EU zemalja, a ostatak iz nedefinisanih trećih zemalja. Takav uvoz predstavlja najveći rizik za potrošača, jer je pronađeno da 5,6 odsto uzoraka sadrži ostatke pesticida iznad EU granica, objavio je Euractiv.

izvor: energetika-net.com

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti