Više dobavljača i zajedničke rezerve gasa ključni za energetsku bezbednost Srbije i regiona

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Izgradnja gasne interkonekcije sa Bugarskom je prioritet za Srbiju, kada radovi budu završeni dobijamo mogućnost snabdevanja gasom sa LNG terminala u Grčkoj ili iz Azerbejdžana. Prema rečima Zorane Mihajlović, ministarke rudarstva i energetike, diverzifikacija u gasnom sektoru i rad na zajedničkim strateškim rezervama ovog energenta ključni su za regionalnu bezbednost.

Mihajlović, koja je u Sofiji učestvovala na ministarskom sastanku „Jugoistočna energetska tranzicija – regionalna saradnja za energetsku bezbednost, diverzifikaciju i tranziciju“, navela je da su različiti putevi nabavke i dobavljači gasa i nafte jedini način da jedna država bude stabilna.

Kada je jedna država nestabilna, onda to utiče i na čitav region, rekla je ona, dodavši da je ovaj sastanak osnova za sve odluke koje ćemo kao region donositi, u saradnji sa Evropskom komisijom i Sekretarijatom Energetske zajednice, uključujući koordinisano sprovođenje planova, zajedničku kupovinu i skladištenje, kao i dalju izgradnju interkonekcija.

“Diverzifikacija pravaca i snabdevača, povećanje rezervi i investicioni planovi ključni su za energetsku, ali i nacionalnu bezbednost svih zemalja regiona. Pored interkonektora Niš–Dimitrovgrad, želimo da se povežemo i sa Severnom Makedonijom i Rumunijom i o tome ćemo razgovarati”, rekla je ona, navodi se u saopštenju.

Mihajlović je ocenila da će formiranje Regionalne radne grupe doprineti smanjenju zavisnosti od jednog dobavljača i uticati na povećanje energetske bezbednosti regiona, kao i da je cilj Srbije da obezbedi više snabdevača gasom, jer je to jedini način da budemo energetski bezbedni. 

“Krajnje je vreme, kako je dodala, da učinimo sve što možemo kako bismo imali više dobavljača, jer je to jedini način da budemo bezbedniji. Znamo šta znače ratovi i kriza i zato je posebno važno da nastupimo zajedno i obezbedimo dovoljne količine energije. Povećanje energetske bezbednosti i diverzifikacija u mnogim zemljama Evrope trebalo je da se dese ranije, a ne da čekamo krizu i shvatimo koliko je loše zavisiti od jednog dobavljača”, istakla je Mihajlović.

Ona je ukazala na to da je Regionalna radna grupa deo Platforme EU za kupovinu energije i predlozi će biti deo pripremnih scenarija Evropske komisije za sprovođenje zajedničkog plana za pristupačniju, sigurniju i održiviju energiju (REPowerEU), koji će biti predstavljen sredinom maja.

Ministarka je, zajedno sa ministrom za energetiku Bugarske Aleksandrom Nikolovim, prisustvovala i potpisivanju ugovora između „Bulgartransgasa“ i „DZZD internacional gasa“ za projektovanje, isporuku potrebnog materijala i opreme, izgradnju i puštanje u rad interkonekcije na bugarskoj teritoriji. 

“To je za nas najvažniji projekat. Radovi na našoj strani počeli su u januaru, a danas je potpisan ugovor za radove na bugarskoj strani, čime će biti ubrzana izgradnja interkonekcije i sve će biti završeno do septembra naredne godine”, izjavila je ona.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti