Virus Zapadnog Nila nije izolovan na teritoriji Beograda

Prema nalazima referentne laboratorije Sektora ekologije i unapređenja životne sredine JKP „Gradska čistoća“ kod izlovljenih komaraca na teritoriji Beograda nije izolovan virus Zapadnog Nila. Nažalost, oprečnim informacijama koje se plasiraju medijima, javnost se zbunjuje i neosnovano se podiže panika kod sugrađana koji su već dovoljno zabrinuti zbog nepovoljne epidemiološke situacije u Beogradu izazvane koronavirusom, saopštilo je JKP „Gradska čistoća“ Beograd.

Foto-ilustracija: Pixabay

Inače, da bi se virus groznice Zapadnog Nila aktivirao kod komaraca potrebno je da spoljna temperatura pet dana u kontinuitetu bude oko 30 stepeni Celzijusa, što u protekla dva meseca nije bio slučaj u Beogradu. Ukoliko virus Zapadnog Nila u narednom periodu bude izolovan u izlovljenim komarcima koje analizira referentna laboratorija JKP „Gradska čistoća“, javnost će odmah biti obaveštena.

JKP „Gradska čistoća“ na osnovu ugovora sa Gradom Beogradom je ovlašćena da sprovodi monitoring populacije komaraca na teritoriji Beograda i to radi posatvljajući klopke za komarce, svakodneno, u proseku na 16 različitih lokacija širom grada i u skladu sa rezultatima kontinuirano primenjuje najefikasnije mere za suzbijanje odraslih formi komaraca. U okviru monitoringa se rade analize komaraca na prisustvo virusa Zapadnog Nila i parazita izazivača malarije, kao i bakterija Leptospire i Borelije koje se izoluju iz uzoraka krpelja i glodara. Inače, laboratorija u okviru Sektora ekologije i unapređenja životne sredine radi PSR testiranje komaraca na prisustvo virusa Zapadnog Nila metodom „in house“, koristeći sekvence specifične za taj virus, a dobijene od najreferentnije laboratorije za Evropu, koja se nalazi u Teramu, u Italiji.

Od marta meseca je primenjivana tehnologija suzbijanja komaraca sa zemlje, a naredne nedelje pristupiće se i podizanju privredne avijacije kako bi se suzbijanje ovih insekata obavljalo i iz vazduha. Iako, do sada nije izolovan virus Zapadnog Nila, komarci će se tretirati i pomoću avijacije kako bi se sprečilo da se pojave zaraženi komarci, što se očekuje početkom avgusta.

Na osnovu stalnog monitoringa koji se sprovodi na svim opštinama, kao i po prijavama sugrađana, pored mera koje JKP „Gradska čistoća“ sprovodi svakodnevno, broj komaraca je na više lokacija u Beogradu u porastu. Larvicidni tretman koji se sprovodio početkom proleća, kao i hladno i termalno zamagljivanje koje se kao mera za suzbijanje komaraca sprovodi gotovo svakodnevno u Beogradu, dalo je jako dobre rezultate. Međutim, nestabilne vremenske prilike, oscilacija u spoljnoj temperaturi i padavine u proteklom periodu, kada nije bilo moguće sprovoditi mere suzbijanja, rezultirali su da se istovremeno aktiviraju dva roda komaraca, što prethodnih godina nije bio slučaj.

U toku jučerašnjeg dana, 16. jula, 27 ekipa JKP „Gradska čistoća“ je na terenu i rade na suzbijanju odraslih formi komaraca tehnologijom hladnog zamagljivanja koja se koristi u urbanim delovima grada i sa četiri ekipe koje rade na suzbijanju tehnikom termalnog zamagljivanja dimnim generatorima. Pored toga dve ekipe su angažovane na monitoringu larvi i odraslih formi komaraca, a jedna na sprovođenju mera deratizacije.

Foto-ilustracija: Pixabay

Jutarnjom akcijom koja je počela od 03:00 časa, juče su obuhvaćene površine Ratno ostrvo, Zemunski kej, Donji Kalemegdan, Kej Tadeuša, Ada Huja i Višnjička banja, kao i Stari grad – Dorćol, Višnjiča banja 1 i 2, Karaburma 2, Kalemegdan ceo i Beograd na vodi. Takođe obuhvaćene su i površine u Mirijevu 1, 2 i 3, Zeleno brdo, Stara Karaburma i Veliki mokri Lug.

Večernjim akcijama koje počinju u 18 i 21 sat tretiraće se površine na lokacijama: Zabra, Zvezdarska šuma, Šumice, Banjička šuma, Bežanija, Mladenovac – Selters, Železnik 1, 2 i 3, Studentski grad, Mladenovac 1, Bežanijska kosa, Paviljoni, Retenzija, Belvil i novobeogradski blokovi od 21 do 30, kao i blokovi: 70, 70a, 37, 38, 39, 61, 72, 71, 19a, 44, 45, 61, 62, i 63.

Sugrađani svakog radnog dana od 7 do 15 časova mogu da prijave lokacije na kojima primete povećano prisustvo komaraca pozivom na besplatan broj telefona 0800–000807 ili putem elektronske pošte na adresu ekologija@gradskacistoca.rs.

Izvor: JKP „Gradska čistoća“

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti