EU odobrila Albaniji 100 miliona evra za obnovu posle zemljotresa

Evropska komisija je danas, 17. jula, usvojila paket vredan 100 miliona evra za obnovu Albanije posle zemljotresa u novembru 2019. Ta sredstva su deo paketa od 115 miliona evra, koliko je Komisija ukupno obećala Albaniji na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji „Zajedno za Albaniju“ održanoj sredinom februara.

Foto-ilustracija: Unsplash (Douglas O.)

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelj rekao je da ovim paketom Evropska unija ispunjava svoju obavezu prema Albaniji da pomogne u rekonstrukciji posle zemljotresa, kao što je podržala i napore te zemlje u borbi sa posledicama korona krize.

„Ispunili smo obećanje da ćemo biti sa građanima Albanije i obnovili podršku toj zemlji i njenoj evropskoj budućnosti“, istakao je Varheji.

Novousvojeni program biće fokusiran na obnovu obrazovnih ustanova, uključujući opremanje, kako bi se deca i mladi školovali u boljim uslovima.

Iz novog programa će se finansirati i obnova oštećenog kulturnog nasleđa, uključujući spomenike, muzeje, biblioteke i arheološka nalazišta, čime će se doprineti i lokalnom ekonomskom razvoju.

Zgrade će biti obnavljane po principu „ponovo izgradite bolje“, što znači primenu održivih standarda u građevinarstvu i smanjenje budućih rizika, odnosno izgradnju čvršće, bezbednije i otpornije na katastrofe infrastrukture i sistema.

Posebne mere takođe će doneti unapređenja u pogledu energetske efikasnosti.

Izvor: EurActiv.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti