Videti svet iz perspektive bube pomoću GoPro kamere

Naučnici su napravili malenu robot-kameru koja se može pričvrstiti na leđa insekata, kako bi snimio svet iz perspektive bube.

Foto: Twitter (screenshot)

Kameru za bube u GoPro stilu napravili su naučnici u Sjedinjenim Američkim Državama. Teška je svega 250 miligrama, što je, poređenja radi, težina jedne desetine karte za igranje. Funkcioniše uz blutut, a snima pet kadrova u sekundi. Kamera za bube može imati primenu u širokom polju, ali uglavnom u biološkim istraživanjima.

Video snimak sa kamerice šalje se na mobilni telefon. Ugao snimanja je do 60 stepeni, a baterije koje koristi su ultralagane jer kamera troši minimalnu količinu energije.

„Napravili smo sistem bežičnih kamera male snage i male težine, koji može pružiti uvid u život insekata“, rekao je Šajam Golakota, autor studije.

Za ovaj projekat, istraživači su inspiraciju našli upravo u očima insekata. Snimci koje daje mini kamera su crno-beli.

Posle konstrukcije mini kamere, istraživači su je prikačili na sićušna tela buba, koje su ipak dovoljno jake da podnesu težinu malog aparata.

Ipak, uprkos uzbuđenju koje ovakav projekat donosi, istraživači su zabrinuti zbog mogućih zloupotreba izuma, kada je reč o ugrožavanju privatnosti.

Članovi tima se nadaju da će budućim verzijama buba-fotoaparata biti potrebno još manje energije i da će moći da rade na solarni pogon.

Istraživači kažu da su sada prvi put dobili realne snimke iz „stvarnog životnog okruženja buba“, kao što su njihove reakcije u određenim situacijama, brzina, ponašanje…

Rezultati studije su objavljeni u časopisu Sajens robotiks.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti