Vetropark „Malibunar“ biće pušten u rad do kraja godine

Ministar rudarstva i energetike gospodin Aleksandar Antić sastao se sa direktorom belgijske kompanije „Elisio“ gospodinom Nikolasom Brienogeom, sa kojim je razgovarao o razvoju i izgradnji vetroparkova „Malibunar“ i „Alibunar“.

Gospodin Antić je tom prilikom istakao da je resorno ministarstvo posvećeno unapređenju pravnog okvira kako bi se započeti projekti konačno realizovali. On je poručio da je Srbija čvrsto opredeljena za razvoj projekata u oblasti obnovljivih izvora energije, kako bi se dostigao cilj u skladu sa međunarodno preuzetim obavezama u toj oblasti. Iskazao je zadovoljstvo time što se projekti „Malibunar“ i „Alibunar“ razvijaju u skladu sa predviđenom dinamikom, što ukazuje na to da investitori u Srbiji prepoznaju pouzdanog partnera.

Gospodin Brienoge je izrazio zadovoljstvo zbog uspešne saradnje sa resornim ministarstvom, ali i zahvalnost na svim naporima uloženim u razvoj obnovljivih izvora energije i u poboljšanje celokupnog investicionog ambijenta. On je obavestio Antića da su domaće firme u Srbiji započele i izgradnju vetroparka „Malibunar“ snage 8 MW, kao i da se puštanje u rad očekuje do kraja godine. Naveo je da uskoro počinje izgradnja vetroparka „Alibunar“ snage 42 MW, koji će biti finansirati u saradnji sa IFC.

Direktor Međunarodne finansijske korporacije (IFC) za zapadni Balkan gospodin Tomas Lubek ukazao je na značaj dobre saradnje za realizaciju projekata i izrazio spremnost te finansijske korporacije da i dalje učestvuje u razvoju energetskog sektora u Srbiji.

izvor: srbija.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti