Vetro-pumpa predstavljena u Pančevu

vetro pumpaGrupa inovativnih konstruktora iz Pančeva predstavila je u ponedeljak vetro-pumpu „Banat“ u MZ Vojlovica, koja će služiti za navodnjavanje voćnjaka, vinograda i povrtnjaka.

Uz pomoć energije vetra ova, 12 metara visoka, pumpa–vetrenjača mogla bi dnevno da izvuče između 4 i 7 tona vode, u zavisnosti od jačine vetra i mesta gde je postavljena.

Prednosti pumpe koja vodu može crpeti sa dubine do 6 metara jesu u činjenici da može raditi 24 sata dnevno pri čemu ne troši ni gorivo ni struju, što je čini izuzetno ekonomičnom.

Tim od desetak stručnjaka koji je sastavio vetro-pumpu „Banat“ posebno je ponosan na podatak da nijedan materijal korišćen u njenoj izradi nije uvezen, kao i da je izum prilagođen uslovima banatskog zemljišta i klimi na ovom području.

S obzirom da je u Banatu broj vetrovitih dana u godini preko 280, konstruktori se nadaju da bi primena ovakvih vetrenjača mogla zaživeti na celoj teritoriji ove vojvođanske oblasti, ali i šire.

Inače „Banat” vodu može izvlačiti iz bunara i kanala, a konstrukcija sadrži i rezervoar iz koga se vrši navodnjavanje sistemom „kap po kap”. Na probnom dvomesečnom radu navodnjavanja vinograda i voćnjaka u Banatu predstavljeni proizvod dao je odlične rezultate.

Model vetro-pumpe biće promovisan na predstojećim sajmovima poljoprivrede i stručnjaci smatraju da će zainteresovanost za ovaj proizvod biti velika zbog njegove isplativosti, dostupnosti, kao i lakoće izrade. Cena ove vetrenjače za navodnjavanje je manja od 4.000 evra, a poizvođači najavljuju da bi ona mogla biti znatno niža ukoliko bi se pumpe serijski proizvodile, pa bi se i brže isplatile kupcima.

Projekat izgradnje vetro-pumpe „Banat” pomogao je grad Pančevo, dok su izvođači radova bile firme „Frigo Elektra” i „Montaže Minel”.

Inače, ideja o izgradnji vetrenjača koje uz pomoć energije vetra crpe vodu, koja potom služi za navodnjavanje, stara je kod nas gotovo tri decenije. Ipak, ovakvi izumi, koji su gotovo normalna pojava u svim delovima sveta, pogotovo onim vetrovitijim, nisu do sada naišli na razumevanje investitora i veće interesovanje poljoprivrednika. Vetro-pumpa „Banat” tek je drugi projekat ove vrste u Vojvodini, posle samostalne mini vetrenjače koja je za individualne svrhe napravljena u mestu Deronje u Bačkoj.

S.S.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti