Predstavljen Fond za unapređenje energetske efikasnosti

Konferencija za štampuDanas je u prostorijama Vlade Srbije održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen budžetski Fond za unapređenje energetske efikasnosti. Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine prof. dr Zorana Mihajlović govorila je o početku rada ovog fonda, načinu raspodele sredstava i uslovima konkursa.

Korisnici Fonda za EE mogu biti lokalne samouprave, fizička lica, domaćinstva ili kućni saveti. Devastirane lokalne samouprave mogu da koriste 100% sredstava iz fonda, kao i domaćinstva i fizička lica, a ostale lokalne samouprave mogu da dobiju do 70 odsto potrebnih sredstava, dok će se ostatak finansirati sredstvima iz njihovog budžeta.

Prema rečima gospođe Mihajlović, Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine će objaviti javni poziv krajem februara upućen bankama koje su zainteresovane da učestvuju u ovom poslu, a zatim će banke raspisivati javni poziv upućen domaćinstvima, lokalnim samoupravama, fizičkim licima i kućnim savetima. Kriterijumi i uslovi za konkurse će biti jasno definisani i neće biti potrebno mnogo dokumentacije za konkurisanje, a najvažniji dokument na osnovu koga će se dobijati sredstva biće obrazac u kome će zainteresovane stranke navesti kako će uštedeti energiju. Takođe, biće obrazovana komisija koja će odlučivati o dodeli ovih sredstava, a očekuje se da će prva sredstva biti dodeljena u aprilu ili maju ove godine.

Planirano je da oko 60 odsto sredstava iz Fonda za unapređenje energetske efikasnosti bude raspodeljeno domaćinstvima, s obzirom na to da se u stanovima gubi između 50 i 60 odsto energije, time i novca.

Planirana budžetska sredstva namenjena ovom fondu iznose 300 miliona dinara, a osim toga očekuju se i donacije od međunarodnih institucija, kao i Svetske banke koja je odobrila kredit u iznosu od 140 miliona evra za ovu namenu, a koja će biti uplaćena fondu čim Vlada Srbije odnosno Ministarstvo finansija izda garanciju.

Pored toga, ministar je izjavila i da se u narednom periodu očekuju izmene i dopune Zakona o zaštiti životne sredine, i s tim u vezi da će se u narednih mesec dana znati da li će Fond za zaštitu životne sredine biti osnovan, kao što je ranije najavljeno.

S.J.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti