Projekat energetski nezavisnog ostrva Krk u Hrvatskoj

KrkU Dobrinju je prošle nedelje održana radionica u Društvenom domu na kojoj su svi prisutni mogli da daju doprinos projektu energetski nezavisnog ostrva Krk za koji je urađena studija „Interdisciplinarna strategija nulte emisije gasova staklene bašte za integrisani održivi razvoj ostrva Krk“.

Ideja ovog projekta, koji finansira nemačka vlada sa oko 105 hiljada evra, je da ostrvo Krk ne zagađuje životnu sredinu, ne narušava klimu, ali i da postane energetski nezavisno ostrvo u narednih 20 godina.

Izradu studije „Interdisciplinarna strategija nulte emisije gasova staklene bašte za integrisani održivi razvoj ostrva Krk“ su pre dve godine pokrenuli čelnici lokalnih samouprava ovog ostrva u saradnji sa komunalnim društvom „Ponikve“, a izradili je nemačka firma „IGR“ (Ingenieurs Gesellschaft Rockenhausen) zajedno sa „IfaS“ institutom (Institut fur angewandtes Stoffstrommanagment).

Zaključci studije su da bi ostrvo Krk do 2030. godine moglo proizvoditi polovinu potrebne energije iz energije vetra, 48 odsto iz fotonaponskih postrojenja, a preostalih 2 odsto iz postrojenja na biogas. To znači da ostrvo treba da poseduje fotonaponska postrojenja snage oko 40MW, vetroelektrane snage oko 25MW i postrojenje na biogas snage 250kW.

Izgradnja ovakvih postrojenja bi koštala oko 90 miliona evra, a time bi ovo ostrvo postalo prvo energetski nezavisno ostrvo u Sredozemlju.

S.J.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti